JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett Sram skräddarsytt för telekom
Med dubbelt så snabb växling mellan läs- och skrivfunktioner hoppas minnesföretaget IDT kunna attrahera telekomtillverkare till sina nya Sram.

Dagens synkrona minnen är anpassade för datorindustrin. Telekomindustrin har andra krav, som hittills inte blivit särskilt väl tillgodosedda. Det vill minnestillverkaren IDT, Integrated Device Technology, ändra på. På Electronica lanserade IDT något man kallar ZBT, Zero Bus Turnaround, en ny typ av Sram- arkitektur som företaget hävdar ger upp till dubbelt så hög prestanda som konventionella Sram i växeltillämpningar.



Snabbare växlingar


De nya minnena är snabbare på att växla mellan läs- och skrivfunktioner. En läsning följd av en skrivning tar sju klockcykler med ett vanligt Sram - tre för att avbryta läsningen, en omkopplingscykel som avlägsnar läsdata från bussen och tre cykler för skrivningen. Med ZBT kan detta göras på en cykel. Läs- och skrivfunktioner kan blandas valfritt, vilket gör att man kan utnyttja bandbredden till i princip 100 procent.

Minnets arkitektur går dessutom ut på att allt görs på framkanten av den synkrona cykeln. Det förenklar konstruktionen av bredbandiga växelsystem, hävdar tillverkaren.

De första ZBT-minnena är i storleken 1 Mbit, organiserat som 128k x 8. De matas med 3,3 V och finns att få i provkvantiteter i 44 bens SOJ-kapsel. Svensk representant är Avnet-Nortec.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)