JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 8- bitars risc styrkrets med nordisk touch
Atmel börjar inom kort leverera de första kretsarna i sin serie 8- bitars riscstyrkretsar, med familjenamnet AVR.

AVR-familjen är en verklig risc-krets, med en instruktion per klockcykel. Prestanda ligger strax under 1 mips per MHz. Och eftersom effektutvecklingen är direkt proportionell mot klockhastigheten så kan konstruktören alltså göra en egen avvägning av hastighet gentemot effektförbrukning. Atmel hävdar att riscarkitekturen och det faktum att kretsen är optimerad för C från början gör att man inte behöver använda lika höga klockfrekvenser för att nå prestanda jämförbara med andra 8-bitars styrkretsar.

Ombord finns 1 kbyte flashminne, 64 byte E2prom och lika mycket Sram. På de första finns också en klocka och en vakthundsfunktion. Varianter med 2, 8 16 och 64 kbyte flashminne väntas komma under nästa år. Kretsarna tillverkas i Atmels 0,35 μm-process i franska Rousset.



Utvecklar i Norge


Arkitekturen har Atmel köpt från Norge, av Nordic VLSI. Numera har Atmel ett eget norskt utvecklingskontor med ett tiotal anställda. Rykten har förekommit om att Atmel även har planer på att etablera en halvledarfabrik i Norge, men de ryktena avvisas av Vegard Wollan på Atmels norska kontor.

- En del norska organisationer har uppvaktat Atmel, men vi har inga sådana planer, säger han.

Kretsen sägs vara den första som är optimerad för språket C. Kompilatorn är svensk, utvecklad av IAR Systems i Uppsala. Koden blir mycket kompakt.

Egentligen var det meningen att Atmel skulle visa upp sina kretsar på Electronica. Men så blev det inte. Marknadschefen John Bryant säger att de första provkretsarna ska levereras denna vecka.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)