JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Energiföretag utmanar Telekom
RWE och Veba, tidigare två arga rivaler på den tyska telemarknaden har gått samman.

Det nya sammanslagna företaget blir förmodligen den tyngsta konkurrenten till Deutsche Telekom när den tyska telemarknaden liberaliseras 1998.

Den planerade pakten mellan tyska RWE och British Telecom sprack. Men knappt är skilsmässan ett faktum förrän RWE går ihop med sin argaste rival, Veba, en annan stor tysk energikoncern! Som skäl till slutet för den på papperet starka tysk- brittiska konstellationen anges "motsättningar om hur nästa cellulära nät ska marknadsföras". Det syftar på E2, det fjärde (och för överskådlig tid sista) tyska mobila digitala telesystem, där licensinnehavare utses i februari och där nätet tas i drift sommaren 1997.



Heltäckande


Nu är RWE-Veba plötsligt favorit till att få E2-licensen. Men företaget tycks också bli den starkaste, på sikt kanske enda, motparten till Telekom inför teleliberaliseringen från 1998. Detta i synnerhet som RWE-Veba täcker hela teleområdet från optokabelnät till mobiltelefoni.

Duon har också stöd från en utländsk partner, brittiska Cable & Wireless. Denna tysk-brittiska relation bör hålla bättre, eftersom Veba köpt på sig den största aktieposten i C&W.

Men sista ordet är kanske ändå inte sagt om vem som blir det dominerande alternativet till Deutsche Telekom på den attraktiva tyska marknaden. British Telecom jagar nu ersättare för RWE. En god början är det bayerska energiföretaget Viag, som är kvar från det spruckna triumviratet RWE/BT/ Viag.

Tyskland togs på sängen av de tvära kasten. Efter en stund av förvirring enades man om att se positivt på sidbytena. Aktiekurserna höjdes rejält för både Veba och RWE.

LARS-GUNNAR LARSSON

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)