JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. British Telecom får en stark konkurrent
British Telecoms, BTs, dominerande ställning som brittisk teleoperatör kommer att påverkas kraftigt om fusionen mellan Cable & Wireless och tre amerikanska kabelbolag blir av.

Cable & Wireless, C&W, som äger den brittiska teleoperatören Mercury, planerar att gå samman med flera stora kabelbolag och bilda ett telebolag, som på allvar kommer att utmana BT.

Ironiskt nog försökte C&W så sent som i våras övertyga BT om ett samgående. Men BT var mindre positiva till en sådan affär och drog sig ur det hela. Nu får alltså C&Ws expansionsplaner helt andra konsekvenser för BT.



Fullvärdig motståndare


Mercury är den näst största teleoperatören i Storbritannien och har med tanke på att bolaget är betydligt mindre än BT hävdat sig relativt bra i konkurrensen med det före detta monopolföretaget.

Men om Mercurys verksamhet i Storbritannien slås samman med tre av landets största kabeloperatörer, de brittiska dotterbolagen

till amerikanskägda Nynex, Bell Cablemedia och Videotron skapas en fullvärdig motståndare till BT. Dessutom är det en motståndare, som kan erbjuda sina abonnenter mer än BT.



Alla slags tjänster


BT är nämligen förbjudet av tillsynsmyndigheten Oftel att ge sig i kast med TV- sändningar före år 2001 (se sid 10). Men Cable & Wireless Communications, som den planerade konkurrenten ska kallas, kommer att bli verksamt inom alla telekom- och sändningstjänster, utom satellit-TV, i Storbritannien.

Bolaget kommer att kunna erbjuda sina abonnenter allt från vanlig telefoni, mobil och datakommunikation, kabel-TV och Internet-service.

På grund av de samgående bolagens täckning kommer man dessutom redan från början att kunna erbjuda bredbandstjänster till drygt sex miljoner hushåll i flera av Storbritanniens största städer. Täckningen i Londonområdet är mycket stor.

C&W, som är aktivt i över 50 länder, har intressen även i Sverige. Företaget har en 9,5 procentig aktieandel i Kinneviksföretaget NetCom, som äger såväl Tele 2 som Comviq.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)