JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telekom största DSP-slukaren
DSP- marknaden ökar exponentiellt. Sjunkande priser gör att kretsarna finner sin plats i nya typer av tillämpningar.

Bli lyckligare med en digital signalprocessor! DSP-tillverkarna, med Texas Instruments i spetsen, är i det närmaste lyriska när de beskriver sin vision om det framtida så kallade nätverkssamhället. De största entusiasterna tror att vi världsmedborgare snart blir mer välutbildade och produktiva, friskare och bättre informerade. Dessutom får vi lättare att kommunicera med varandra och erbjuds bättre underhållning. Hjärtat i detta framtidsscenario är naturligtvis digitala signalprocessorer.

Oavsett om man tror att DSP-kretsarna kommer frälsa världen eller inte så kvarstår faktum - kretsarna blir snabbt allt vanligare och dyker upp i tillämpningar som ingen kunnat drömma om

för bara några år sedan. Marknaden formligen exploderade 1995, ökningen blev hela 71 procent. Varannan digitala signalprocessor återfinns inom telekom, som lär bli den största DSP-slukaren även de närmaste åren.



Fyrfaldig ökning till år 2000


Och framtiden ser fortsatt ljus ut för DSP-leverantörerna. Före sekelskiftet skall marknaden fyrdubblas jämfört med 1995. Det tror i alla fall marknadens spåmän.

Varför är då kretsarna så populära? Huvudskälet är snabbt sjunkande priser. Fler funktioner ryms på en allt mindre kiselyta, som paketeras i billigare kapslar och testas på effektivare sätt. När priserna sjunker ökar efterfrågan och kretsarna dyker upp i nya tillämpningar. Och högre volymer pressar sedan priserna ytterligare. I dagsläget kostar kretsarna runt 20 kronor för de enklaste varianterna och över tusenlappen för de mest avancerade modellerna.

Texas Instruments stärkte sin dominerande ställning på DSP-marknaden under 1995. Numera har man hela 45 procent, en ökning med tre procentenheter jämfört med 1994. Företaget kastade ut delar av sin EPROM-produktion i Lubbock, Texas, för att kunna öka DSP-tillverkningen.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)