JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xicon limmar hellre än löder
Malmöföretaget Xicon AB i Malmö tillverkar elektronikmoduler i miljonupplaga. Företaget går nu över till att limma komponenter istället för att löda.

Xicon AB specialiserar sig på att bygga elektronikmoduler med okapslade halvledarkretsar på mönsterkortsmaterial. Serierna är ofta stora. Företaget har en rad patent på okonventionella lösningar och material för tillverkning av elektronik.

Xicon tillverkar till exempel elektroniska hyllkantsetiketter. En annan volymprodukt är tändsystem till motorsågar. Bilelektronik utgör en snabbt ökande del av produktionen.

Både lödning och limning används i tillverkningen. Enligt VD Bo Wikström går man stegvis över till ledande lim eftersom det har många fördelar framför lödtenn. Det är lättare att hålla kontroll på processen och tillförlitligheten blir mycket bättre.



Drar åt sig fukt


En nackdel är att lim är hygroskopiskt, det drar åt sig fukt. Det har dessutom något högre resistans än lödtenn. Men Bo Wikström hävdar att man ganska enkelt kan komma runt problemen, bland annat genom att använda olika limrecept.

- Inställningen till ledande lim är fyrkantig. Säger man nej till lim för att man upptäckt någon nackdel, avstår man samtidigt från de fördelar som limning kan ge.

- Elektronikföretagen har alltid strävat mot en enda tillverkningsmetod. Istället borde man lära av mekanisk verkstadsindustri som utnyttjar många metoder.

Xicon monterar okapslade kretsar direkt på vanligt mönsterkortsmaterial. Man bondar kretsar med aluminiumtråd, en väl etablerad metod. Men nu har man också utvecklat egen variant av flipchip. Kretsarna förses med polymera upphöjningar i anslutningarna och limmas upp och ner.

Det går att använda kretsar som är tagna direkt ur halvledarföretagets tillverkningslinje utan annan specialanpassning.

Xicon använder en enkel reparationsmetod för limmade halvledare, de kyls helt enkelt bort.

En krage läggs runt kretsen och flytande kväve hälls på. Temperaturspänningarna får kretsen att lossna och hoppa upp från kortet.



Processindustri


Med hjälp av olika polymerpastor, epoxi och bondningsteknik kan Xicon också integrera passiva komponenter som resistanser och induktanser på komponentbäraren. De används som EMC-filter till exempel.

Xicon är utrustat med ett eget renrum med bland annat fyra bondningsmaskiner och en ombyggd monteringsmaskin för ytmontering.

Företaget startade tillverkning för fyra år sedan. Det expanderar kraftigt med en årlig tillväxt på omkring 80-100 procent. Idag är omsättningen omkring 15 miljoner kronor.

Xicon fortsätter att växa genom att i år öppna en filialfabrik i Ronneby som skall koncentrera sig på större serier. Huvudfabriken i Malmö inriktar sig på produktionsutveckling och kortare serier.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)