JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PLC-systemen behåller sin ställning i industrin
PLC- systemen för industristyrning kommer inte att konkurreras ut av datorer, inte under de närmaste åren. Det fastslår Frost & Sullivan som nyligen presenterat en rapport om PLC-marknaden i Europa.

Den europeiska marknaden för PLC-system fortsätter att växa snabbt både räknat i kronor och antal enheter. De får fler funktioner, mera processorkraft och större möjlighet att kommunicera med varandra.

De tre faktorerna kombinerade med en hård priskonkurrens driver på efterfrågan för PLC.



Lättanvända


Även om PLC-enheterna i allt högre grad motsvarar industridatorer så är det inte troligt att de kommer att ersättas av indutridatorer. En viktig orsak är att PLC-systemen är lättare att använda, anser Frost & Sullivan.

Företaget förutspår en tillväxt av PLC-marknaden med en årlig tillväxt på i genomsnitt 5 procent under de närmaste sju åren.

De små systemen kommer att växa snabbast. Drivkraften bakom är den ökade användningen av decentralicerade PLC i nätverk. Processorkraften har distribuerats ut, snarare än att samlas i en stor centralt placerad PLC.



Små system störst


Totalt uppskattas att den europeiska marknaden var värd motsvarande 10,8 miljarder kronor. Segmentet för små PLC-system var störst. Försäljningen uppskattas till motsvarande cirka 3,5 miljarder kronor i Europa 1995.

Segmentet för medelstora PLC var värt nästan lika mycket, 3,3 miljarder kronor. Marknaden för stora PLC-system beräknades till 2,1 miljarder kronor. Tillväxten på marknaden för stora PLC saktar av. I början på 2000-talet beräknas den marknaden att minska.

Ett annat intressant segment är felsäkra PLC-system. På grund av hårda säkerhetskrav runt om i Europa sker en snabb tillväxt på området.

Hårda regler för miljöskydd betyder att stora investeringar från vattenverk och reningsverk kan väntas under närmaste åren. Större delen av de investeringarna kommer att gälla PLC-baserade system.

Andra industrigrenar där användningen av PLC ökar snabbt är livsmedels- och bryggerinäringen, petrokemisk industri och förpackningsindustri.

Tyskland är den nationella marknad som dominerar, med 46 procent av försäljningen. Sedan följer Frankrike med 13 procent och Italien med 9 procent. Den rangordningen kommer förmodligen att behållas under åren.

Marknader som Tyskland och Norden, där PLC-systemen är väletablerade i industrin förväntas växa långsammare än Europa som helhet. I Spanien och Portugal förväntas däremot PLC-användningen växa snabbt.

PLC-marknaden domineras av en handfull stora internationella aktörer. Bland dem finns Siemens, AEG Schneider Automation, Allen-Bradley och Mitsubishi.

Mats Udikas







MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)