JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ökat ansvar för kontraktstillverkarna
Kunderna frågar allt mer sällan efter kontraktstillverkare som bara kan montera kretskort. Trenden mot ett totalansvar för leverantören och mot mer djupgående samarbete mellan kund och leverantör är tydlig.

I Elektroniktidningens marknadsnyckel presenteras större delen av landets kontraktstillverkare av elektronik, ofta kallade legotillverkare.

Den tydligaste trenden i branschen är att ytmontering fortsätter att öka kraftigt. Men även hålmontering och handlödning uppges faktiskt också öka en smula. Andra tjänster som man kan märka en ökad efterfrågan på är styrning av tillverkningstemperatur, prototyptillverkning och montering av fine-pitch komponenter. Serienummermärkning och spårning av komponenter efterfrågas också.

På en del håll har också efterfrågan på mekanisk konstruktion ökat. Det innebär att underleverantören får ta på sig en större roll än tidigare.



Djupgående samarbete


En annan trend är att kontraktstillverkningen blir mer och mer kundanpassad. Kunderna önskar ett bredare och mer djupgående samarbete med sina kontraktstillverkare.

Tillverkarna blir därmed ofta totalentreprenörer och får svara för hela produktionen från konstruktion till serieproduktion.

Som en följd av denna trend upplever legotillverkarna helt naturligt att behovet av komponentinköp och andra tjänster som är kopplade till ett totalansvar ökar. Komponentinköpen görs ofta i egna dotter- eller systerbolag. På så sätt får man en större överblick och kontroll över tillverkningen. Det övergripande och sammanhållande ansvaret förenklas sålunda. En nackdel kan vara att man försvårar för nya underleverantörer att etablera sig.

Produkterna i sig blir mer inriktade mot kundspecifika tillämpningar. En trend går också mot komplexa kort med små komponenter.

Detta för att få plats med fler komponenter på en mindre yta och därmed billigare produkter.

Inget område upplevs direkt vara på nedåtgående. Däremot har det på sina håll märkts att det är en analkande lågkonjunktur. Branschen avvaktar med beställningar.

Kalle Rinaird

Författaren är frilansjournalist

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)