JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Combitech samlar realtidsspecialister
Saab Combitech koncentrerar sig på teknisk programmering och informationssystem i ett nytt affärsområde. Det nya affärsområdet leds av Mikael Jacobsson som tidigare varit chef på Innovativ Vision.

Saab Combitech bildar ett nytt affärsområde för informationssystem. I företagsgruppen Combitech Systems ingår för närvarande sex företag som tillsammans omsätter en halv miljard kronor och har 500 anställda. Företagen är Combitech Networks, Combitech Nexus, Combitech Software, Innovativ Vision, Preseco Informationssystem och Telelogic.

Ansvarig för gruppen är Mikael Jacobsson som som har en bakgrund från Linköpingsföretaget Innovativ Vision.

I det nya affärsområdet samlar Combitech några av de senaste årens förvärv och ursprungliga Saab-företag i en och samma företagsgrupp. Tre av företagen är starkt profilerade på teknisk programmering och realtidssystem.



Bildanalys och telenät


Det är dels Innovativ Vision som helt nyligen köptes av Combitech. Linköpingsföretaget Innovativ Vision är en av de svenska pionjärföretagen på bildanalysområdet. Företaget har utvecklat en rad specialiserade system för analys av bilder och dokument i höga hastigheter.

Malmöbaserade Telelogic är en avknoppning från Televerket och ligger bakom utvecklingsverktyget SDT. Det var ursprungligen avsett för att specificera telenät.

SDT har med tiden funnit nya tillämpningar inom bil-, tåg-, och flygindustrin. Nu senast är det medicinteknikföretaget Gambro som börjat använda SDT för utveckling av felsäkra styrsystem för dialysutrustning. Telia AB äger fortfarande en minoritetspost i Telelogic.



Realtidskonsulter


Combitech Software är inriktat på konsulttjänster inom området realtidsprogrammering. Företaget som bildades för tre år sedan är inriktat på revision och genomgång av programvaruutveckling för realtidssystem hos olika uppdragsgivare. De flesta kunderna finns än så länge inom Saab. Omkring en tredjedel av uppdragen gäller idag externa kunder och andelen ökar. Enea Data äger en minoritetspost i Software.

De tre övriga företagen, Network, Nexus och Preseco är inriktade på tjänster och produkter inom området data- och telekommunikation. Det är drift av datanät, datasäkerhet och meddelandehanteringssystem. Nexus och Preseco ingick tidigare i Communicatorgruppen, men köptes av Combitech för ett år sedan.

Mikael Jacobsson understryker att det nybildade affärsområdet skall ha en tydlig teknisk inriktning. En målsättning är att affärsområdet skall nå omsättning på 800-900 miljoner kronor 1998. Det kan ske genom ökad omsättning i företagen i gruppen, men också genom ytterligare företagsuppköp säger Mikael Jacobsson.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)