JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarjättar köar för litografiutrustning från Täby
Halvledartillverkarna har fått upp ögonen för det lilla Täbyföretaget Micronic Systems. Företaget återupptar nu sin tillverkning av litografiutrustning för halvledarkretsar. I år kommer man nyanställa ett 30-tal personer.

Svenska företaget Micronic Laser Systems AB är nära att fördubbla sin omsättning i år.

- Förra året omsatte vi 80 miljoner kronor. I år tror vi på en omsättning runt 130 till 150 miljoner kronor. Allt beror på hur mycket vi orkar tillverka, säger vice vd Sven Löfquist.



Kraftig expansion


Micronic är ett litet Täbyföretag som på kort tid blivit världsledande inom sitt område, att utveckla och tillverka maskiner som tar fram stora fotomasker. Maskerna används av storföretag, som exempelvis Samsung och Toshiba, för att tillverkar displayer.

- Marknaden för displayer tog fart förra året för att formligen explodera i år. För ett och ett halvt år sedan gick affärerna mycket knackigt.

Nu är det annat ljud i skällan. Företaget måste breddas på alla fronter. Ett trettiotal personer skall anställas under året. Allt från systemingenjörer som hanterar maskinerna till marknadspersonal.

Trots den intensiva expansionen har företaget inte en chans att hinna med att tillverka maskiner till alla kunder. Samsung fick exempelvis betala en dryg miljon kronor extra för att få en maskin när företaget var sen med en order.



Fick upp ögonen


- Traditionellt tillverkade Micronic maskritare för halvledarkretsar. Men utan en installerad bas och renommé på marknaden var det svårt att nå de stora kretstillverkarna, säger Sven Löfquist.

- Men framgången på displayområdet har inneburit att halvledartillverkarna fått upp ögonen för oss och vill att vi återupptar vårt produktprogram för halvledarmasker.

Halvledartillverkarna menar att Micronic idag har bevisat att teknik har den prestanda som krävs vid kretstillverkning. Tekniken räcker alltså. Enligt Sven Löfquist kan Micronic idag tillverka litografiutrustning för kretsar i submikronområdet, ner till geometrier på 0,5 μm.

Anna Wennberg



Specialiserade på stora masker


Micronic Laser Systems utvecklar och tillverkar mikrolitografisk utrustning som är speciellt konstruerade för att ta fram stora fotomasker, upp till 1 x 1 meter. Maskinerna ritar punktraster på en fotomask med en laserstråle.

För att styra laserstrålen utnyttjar man akusto-optisk teknik. Företaget har även utvecklat ett eget koordinatorbord som rör sig på luftlager samt en linjär motor utan vibrationer.

Idag tillverkar man maskiner som gör masker för tillverkning av monitorer och platta bildskärmar. Men tekniken kan även användas för att tillverka masker till metallramen som spänner upp kiselkretsar, så kallade Lead Frame, för att tillverka passiva displayer, som är vanliga i dagens leksaker, samt för att tillverka halvledarmasker.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)