JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Digital TV via satellit når 3 miljarder
Deutsche Welle använder den europeiska DVB-standarden i sändningar till Asien.

Den 1 april började reguljära sändningar via AsiaSat1, som skjutits upp av en kinesisk raket. Den kapacitetsstarka satelliten når med 1,8- och 2,8- metersparaboler tre miljarder människor från Australien till Östeuropa!

Deutsche Welle, de tyska utlandssändningarna har hyrt en hel transponder i satelliten. Den utnyttjas för TV-program samt radio på olika språk. Sändningarna sker enligt den europeiska DVB-normen och standarden MPEG2.

Parallellt med programsignalerna sänds digital information, exempelvis text i form av programtablåer och manuskript. Via den serieporten kan sändningarna tas rakt in i mottagarens PC.

En ytterligare fördel med digitaliserad utlandsradio och -TV är att kvalitetsförlusterna vid länkning från Tyskland försvinner. En nackdel är bristen på mottagare. Än så länge finns bara en DVB-receiver från brittiska NTL, som dock är avsedd för professionellt bruk.

Men flera tillverkare, såsom Sony, Philips, Technisat, lovar serieklara mottagare i mitten av året, till priser mellan 5 000 och 10 000 kronor.

Den europeiska striden kring kodningsmetoder är betydelselös i Asien. Programmen från Deutsche Welle är inte kodade.

LARS-GUNNAR LARSSON

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)