JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ledningen köpte Electrolux Electronics
Electrolux Electronics, ursprungligen en del av gamla Addo, har sålts till ledningen och ytterligare två delägare. Företaget som är en av Sveriges största legotillverkare av elektronik döps om till Vellinge Electronics AB.

Företagsledningen med VD Claes Wretlind i spetsen har tagit över Electrolux Electronics tillsammans med de båda företagen Macab AB och G Kallström AB. I april bytte företaget namn till Vellinge Electronics AB.

Bakom namnet G Kallström som äger 40 procent av Vellinge Electronics finns två stora investerare i elektronikbranschen, Dag Tigerschiöld och Johan Björkman.

De båda är också stora delägare av bland annat Axis och Mydata, två framgångsrika och snabbväxande företag elektronikbranschen.



Antenntillverkare


Macab AB i Trelleborg som äger 18 procent är en stor leverantör av antenner och antennelektronik. VD Claes Wretlind äger 25 procent av företaget och den övriga företagsledningen och anställda 17 procent.

Vellinge Electronics står nu inför en stor investering i en ny ytmonteringslinje för omkring 10 miljoner kronor.

Under 1996 beräknas omsättningen i företaget bli omkring 270 miljoner kronor.

- Vi vill expandera genom egen tillväxt eller genom uppköp av andra företag, säger Claes Wretlind.

Ursprunget till Vellinge Electronics är Addofabriken i Malmö som fram till 1970- talet tillverkade mekaniska räknemaskiner. Idag är inslaget av mekanik helt borta och företaget har blivit en av Sveriges största legotillverkare av elektronik.

Hälften av faktureringen utgörs av kretskort och hälften av systemmontering. Stora kunder är Axis, ABB, Tetra Pak och Besam. Electrolux står för omkring 25 procent av beställningarna.

- Electrolux har krav på sig att koncentrera sig på sina kärnverksamheter, säger VD Claes Wretlind, som en förklaring till affären. Han räknar med att Electrolux kommer att vara en stor kund i företaget även i framtiden.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)