JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Logikkretsarna börjar signalbehandla
Digitala signalprocessorer i all ära, men för att klara riktigt snabba beräkningar i realtid krävs programmerbar logik.

Det anser Altera som nu lanserar ett programpaket för att förvandla PLD- kretsarna till signalprocessorer.

Nyligen släppte Atmel en programmerbar grindmatris, FPGA, avsedd för digital signalbehandling, se Elektroniktidningen 4/96. Nu kommer konkurrenten Altera med sitt alternativ. Programmeringspaketet som är gratis, är avsett för kretsarna FLEX 10k och 8000.

Även Altera satsar på tillämpningar som beräkningsintensiva filter och dylikt för telekommunikation och bildbehandling. Och precis som Atmel uppger Altera att kretsarna i runda tal är 50 gånger snabbare än de snabbaste signalprocessorerna.



Avlastar signalprocessorn


Med en DSP-programmerad PLD-krets kan konstruktören avlasta sin signalprocessor från en del av det tyngsta råräknandet, till exempel tidskritiska MAC- operationer, multipliceringar följda av additioner. I vissa fall kan också en PLD-krets göra att man klarar sig med en vanlig processor i stället för en DSP.

- Men vi siktar inte på att ersätta DSP-processorerna, berättar David Greenfield, ingenjör på Altera. DSP-processorer är fortfarande bra när man använder flera olika algoritmer.

Nyckeln till den höga beräkningskapaciteten ligger i att PLDn inte behöver utföra kompletta multiplikationer. PLDn utnyttjar det faktum att i till exempel ett filter så multipliceras de inkommande värdena med samma tal. Därför kan man egentligen strunta i multiplikationen, som kräver stor kiselyta och många klockcykler. I stället använder man de tabeller - look up tables - som finns i PLD-kretsarna, adresserar dem och får ut förprogrammerade värden ur dem.

Liksom Atmels 6010 är också FLEX 10k och 8000 omprogrammerbara på 100 ms under drift.

Mikael Zackrisson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)