JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett kort i Ericssons nya telefon
Utifrån märks ingen större skillnad mellan Ericssons nya GSM-telefon GH 388, som lanserades i mitten på mars, och föregångaren. Invändigt har det skett en stor och viktig förändring.

I den nya telefonmodellen som kommer att tillverkas i miljonupplaga i bland annat Kumla och Linköping har man nu tagit bort dotterkort som används för knappsatsen. I telefonen finns nu bara ett ensamt mönsterkort vilket gör telefonen några millimeter tunnare och lättare.

När dotterkortet eliminerats kan tillverkningen av telefonen helautomatiseras. Samtidigt har den tillgängliga kortytan minskat med över 25 procent eftersom kretsmönstret för knappsatsen tar stor plats. Knapparna sluter nu direkt mot mönsterkortet.



Utan BGA-kapslar


- Det här är den första sanna enkortstelefonen, hävdade Claes von Schéele, byggsättsansvarig på Ericsson Radio i Lund när han presenterade den nya mobiltelefonen på konferensen Elektronikbyggsätt'96 i Stockholm.

GH 388 är som sin föregångare bestyckad med QFP-kapslar.

- Med dagens designregler är BGA-kapslar med omkring 144 anslutningar inte särskilt effektiva om man ser till sparad kortyta. Men vi följer utvecklingen med stort intresse, sade Claes von Schéele.

Han passade också på att såga myten att ju fler funktioner man lägger i en halvledarkrets, desto fler anslutningar behövs på kretsen.

Ericsson Radio är inriktat på snabba modellbyten på sina telefoner. En produktgeneration sträcker sig över 12-18 månader.

Det kräver en särskild organisation för modellskiftet, för att snabbt få upp volymtillverkningen av en ny modell och avveckla den gamla.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)