JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Polen får sina två första GSM-nät
I februari fick Polen sina första två GSM-operatörer, de två konsortierna Polkomtel och Polska Telefonia Cytrowa. Licenserna kostade totalt 4,6 miljarder kronor. I november ska man kunna ta med sig GSM-nallen till Polen.

De två operatörerna kommer att investera 5,7 miljarder kronor under de närmaste tre åren och räknar med sammanlagt 2,4 miljoner abonnenter till år 2000.

Läget på marknaden för mobiltelefoner i Polen, som har 40 miljoner invånare och den snabbaste tillväxten i Europa, har länge varit katastrofalt. Det analoga monopolnätet Centertel har funnits sedan 1992 och är ett samriskföretag som ägs av statliga Telekomunikacja Polska SA, France Telecom och Ameritech.



Eftersatt underhåll


Utvecklingen har hämmats av att det har varit mycket dyrt att ansluta sig. Till en början var konsumenten också tvingad att köpa telefoner av ett visst märke (Nokia). Idag kostar det runt 10 000 kronor att köpa abonnemang. Telefon och samtalskostnaderna ligger på mellan tre och fyra kronor minuten. Nätet har idag knappt 70 000 abonnenter och underhållet är eftersatt.

Centertel trodde att de skulle erhålla en av de två GSM-licenserna gratis. Som stöd för detta har de anfört en avsiktsförklaring, undertecknad 1992 av dåvarande kommunikationsministern.

Den nuvarande regeringen hävdar dock att lagarna sedan dess har ändrats och att en avsiktsförklaring inte kan ha samma vikt som ett kontrakt. Ameritech vill nu att Europadomstolen i Haag avgör om de har rätt till en licens eller skadestånd.

Polska regeringen har svarat med att säga att Ameritech är välkomna att ansöka om en av licenserna för DCS1800- systemet. Dessa kommer att bjudas ut i sommar.



Lägre pris


De två GSM-operatörerna säger ännu så länge inget om hur mycket abonnemang och samtal kommer att kosta - bara att de blir billigare än i det nuvarande nätet. Priserna, säger de, beror på hur mycket basstationer och annan utrustning kommer att kosta. En upphandling inleds inom kort.

CHRISTIAN WIGARDT

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)