JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gå på shoppingrunda i en Londonkiosk
Den som planerar att besöka London i påsk kan gå en multimedial shoppingrunda i en av stadens internet-kiosker.

Lagom till påsk kommer företaget Virtual Precincts att börja placera ut speciella kiosker för elektronisk shopping. Till att börja med ska 20 kiosker placeras ut i västra och nordvästra London.

Kioskerna, som kostar cirka 10 000 pund per styck, har konstruerats av ICL och de kommer att placeras på allmänna platser. En pubkedja är exempelvis intresserad av att härbärgera kioskerna i sina pubar.



Virtuellt centrum


Terminalen inne i kiosken har utvecklats av den statliga brittiska

IT-byrån CCTA. Via denna kan den köpsugna strosa runt i ett virtuellt shoppingcentrum till att börja med i ett 40-tal affärer. Banker, klädaffärer och resebyråer finns representerade bland de som deltar i försöksverksamheten. Multimediaenheten använder protokoll från World Wide Web och Internet-användare kommer att kunna nå tjänsten från en persondator.

Till att börja med kommer användare att kunna använda affärernas egna köpkort och en kod för att beställa varor och tjänster. Så småningom kommer dock även kredit- och betalkort att accepteras.

Varje kiosk har en kabelanslutning på 10 Mb/s till projektets centraldator. Videotron, Londons största kabelföretag, står för den anslutningen, som gör att all data samlas centralt men ändå kan överföras i realtid till kioskerna.



Flyttar till hemmen


Virtual Precincts räknar med att cirka 100 000 personer ska prova systemet under försöksperioden. Det innebär att detta blir det hittills största försöket i sitt slag. Det verkliga målet är dock att utöka tjänsten till hemmen.

Tekniskt sett är detta redan möjligt, men företaget menar att det krävs billiga terminaler för hemmabruk. Persondatorer och de terminaler som utnyttjas i andra försök för elektronisk shopping är alltför dyra, menar man. Därför har företaget kontaktat en rad potentiella tillverkare av billigare terminaler, däribland tillverkare av spelkonsoller. Innan slutet av 1996 hoppas företaget ha billiga terminaler redo för försök från brittiska hem.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)