JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 486 som byggblock
SGS-Thomson satsar vidare på byggblock för asic-konstruktion. Nu har man tagit fram en 486- processorkärna som är så liten att en mängd andra funktioner får plats runt omkring den i ett och samma chips.

I höstas presenterade SGS-Thomson en 32-bitars risc-kärna för inbyggnadstillämpningar. Kring denna kan konstruktörerna bygga sina asicar med hjälp av en mängd andra byggblock från SGS. På så vis sparar man mycket tid och de färdiga produkterna kommer snabbare ut på marknaden. Man slipper så att säga uppfinna hjulet igen.

Tanken bakom 486-kärnan är densamma, men med den får man också kompatibilitet med x86-mikrokod, DOS och Windows.

- Framtiden ligger i x86-baserad mjukvara, säger Tony Taylor, produktchef på SGS-Thomson. X86 och DOS och Windows. Alla går x86-vägen idag.

Processorkärnan finns som DX, DX2 och DX4, den senare med intern klockfrekvens på upp till 132 MHz. Denna hastighet är möjlig tack vare att SGS har lyckats krympa kärnan till 51 mm2, en tredjedel av originalstorleken. Kärnan tillverkas i SGS-Thomsons 0,35 μm-process med fem metallager.

Kring kärnan kan konstruktören lägga in de funktioner han eller hon vill ha, allt från enkla räknare och multiplexorer till hela MPEG2-avkodare och kärnor för mottagning av skarp-TV och satellitsändningar.

En del celler finns färdiga i bibliotek medan andra finns som parametriserbara byggblock, till exempel RAM- och ROM-minnen.

SGS-Thomson har själva tagit fram MPEG-avkodare och PAL/ NTSC-kodare, men andra block har man licensierat från andra tillverkare.

Beroende på hur man väljer sina kringkretsar kan man alltså i princip bygga en 486-dator i ett enda chips.



VDHL eller Verilog


Utvecklingen sker i tradionell miljö, med VHDL eller Verilog som konstruktionsspråk. Antingen kan kunderna lämna allt utvecklingsarbete till SGS- Thomson, vilket de flesta gör idag, eller så kan de själva ta hand om ett eller flera steg i konstruktionsflödet.

På sikt hoppas SGS att flera kunder väljer att konstruera mera själva. På så vis kan man öka produktionen. Flaskhalsen idag ligger i testledet.

Tiden från specifikation till färdig krets är idag cirka ett år.

- Det vill vi få ned till sex månader, säger Tony Taylor.

Livstiden för en datorgeneration är idag kanske runt ett till ett och ett halvt år, så snabbare produktutveckling är A och O.

Vilka kunderna är vill inte SGS avslöja, men en östasiatisk tillverkare planerar använda 486an för att bygga en PC speciellt avsedd för barn. För 200 dollar ska sjuåringarna få sina datorbehov tillfredsställda.

Andra tänkbara tillämpningar är personliga bärbara assistenter (PDA), digital- TV-mottagare, multimediaterminaler, karaokemaskiner, beställvideo och så vidare. Tony Taylor tror också på utrustning som gör det möjligt för folk att handla och sköta sina bankaffärer hemifrån.

SGS-Thomson får sina x86-processorer genom ett avtal med Cyrix. Cyrix tar fram processorerna och SGS tillverkar dem.

Mikael Zackrisson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)