EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om ett strategiskt forskningsprogram för smarta nätverk med en budget på 900 miljoner euro fram till år 2027. Det handlar om ett så kallat Joint Undertaking där myndigheter, institut och företag gemensamt ska bedriva forskning kring nästa generations mobilstandard, det vill säga 6G.
Stoppet för konserter under pandemin saboterade för musikindustrin, inklusive stockholmsbolaget Elk och dess ljudmjukvara. Lyckligtvis hade bolaget en fullt coronakompatibel produktidé i skrivbordslådan: en datorburk med ett realtidsoperativsystem som möjliggör ett Zoom för nätmusikanter.
Mobilnäten har börjat dra nytta av AI – och tvärtom. Men för att förverkliga den fulla potentialen kan det krävas en omstart. Vi möter KTH-professorn Carlo Fischione, som är centralt placerad i ett hett forskningsprogram.
Telekomjätten Ericsson har under många år designat egna asicar, men de har hittills fått slita hund i det fördolda. Nu lyfts de fram som Ericsson Silicon i samband med att företaget lanserar en ny generation radio- och basbandsprodukter.
Mobiltäckningen längs de högtrafikerade järnvägsstråken i Sverige är visserligen god men PTS har identifierat fyra åtgärder som ska göra den ännu bättre. 50 miljoner kronor finns för detta under två år.
Strax innan jul stack Göteborgsföretaget Icomera ut hakan med ett världsrekord på ett X2000-tåg mellan Stockholm och Göteborg. Tillsammans med forskare på KTH testade företaget sin nya router med inbyggda 5G-modem som levererade gigabithastighet till passagerarna att dela på under färden.
Blåljusnätet Rakel har funnits i 15 år och utvecklades primärt för taltjänster. Det behöver ersättas av ett nytt nät som även klarar data, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i ett förslag till regeringen.
Det kinesiska telekombolaget har lämnat in en stämningsansökan mot den amerikanska regleringsmyndigheten FCC. Planen är att få FCC att ompröva beslutet att stämpla Huawei som ett säkerhetshot, rapporterar Mobile World Live.
Utbyggnaden av 5G kommer att leda till att äldre nät med 2G, 3G och 4G stängs ned vilket gör att hela landskapet för mobila uppkopplingar förändras. För aktörer som har sålt produkter för äldre nät är frågan hur länge dessa kommer att fungera och om 5G kommer vara tillräckligt moget för deras behov.
Halva jordens befolkning har inte bredband på 10 Mbit/s eller mer. Det vill Mats Andersson ändra på – och han är övertygad om att lösningen är satellitkommunikation där terminalen på marken är den stora utmaningen. Samtidigt bjuder han på ett fascinerande arbetsliv, som pendlat mellan satellit- och mobilkommunikation, chefs- och konstruktörsjobb liksom stora och små företag.
Open RAN och O-RAN används ofta synonymt men Open RAN är egentligen ett samlingsbegrepp för alla initiativ som syftar till att öppna upp mobilnäten för fler leverantörer medan O-RAN, eller egentligen O-RAN Alliance, spelar en viktig roll när det kommer till standardiseringen.
När det bara finns två eller tre leverantörer kvar är det inte ovanligt att staten går in och bryter upp oligopolet. Den lösningen är inte möjlig när det handlar om mobilnäten. Här stavas framtiden Open RAN, att öppna upp ett antal gränssnitt i mobilnäten så att fler företag kan vara med och konkurrera. Förespråkarna menar också att öppna gränssnitt medför att innovationstakten ökar när det blir enklare för fler företag att få in produkter i mobilnäten.
Konsolideringen bland leverantörerna har gjort att det bara finns tre globala företag kvar: Ericsson, Nokia och Huawei. Sen finns ett antal mindre leverantörer som är aktiva i vissa regioner, exempelvis ZTE och Samsung. I länder som stänger ute kinesiska företag kan det koka ner till bara två.
Var Open RAN slår igenom först beror på vem man frågar och hur förutsättningarna ser ut. Få verkar dock tro att befintliga nät kommer att påverkas inom de närmaste åren, de är för komplexa och det finns för små vinster att hämta för operatörerna.
I en uppmärksammad artikel i höstas lyfte Ericsson frågan om säkerhet. Artikeln kunde uppfattas som ett försök att bromsa utvecklingen men oberoende av avsikten hamnade frågan i fokus och O-RAN Alliance intensifierade arbetet.
På Proant i Umeå har vi haft stora framgångar med ett egendesignat antennkoncept vi kallar Niche som främst använts för Bluetooth och WiFi. Vi ser även stor potential för andra applikationer som LTE/NB-IoT/5G, positionering och sub-GHz som 868 MHz och LoRa.
44 procent av LTE-trafiken i Europa går i nät som levererats av Huawei. Konkurrenten ZTE svarar för 4 procent. 325 miljoner av Europas totalt 673 miljoner abonnenter surfar och ringer därmed via kinesiska nätverksprodukter. Siffrorna kommer från det danska analyshuset Strand Consult.
Edge Q i Santa Clara släpper under andra kvartalet provexemplar av en processor som beskrivs som en 5G-basstation på ett chip. Motsvarande krets med Intel Xeon använder tio gånger högre effekt, enligt Edge Q (EdgeQ).
Elektroniktidningens reporter har intervjuat HTC:s chef för EMEA-området om företagets VR-appar för företagsbruk. Intervjun skedde – förstås – i en virtuell värld i en av apparna. Det fungerade överraskande bra. Och smittrisken var noll – pandemin har ökat intresset för virtuella möten.
Amerikanska myndigheter har satt upp mobiljätten Xiaomi på en lista över företag som kontrolleras av den kinesiska militären. Därmed är det förbjudet för investerare att äga aktier i bolaget. Nu stämmer Xiaomi två amerikanska departement för att få beslutet upphävt.
Sida 1 av 224
Med allt fler avancerade förarassistanssystem och på sikt även självkörning ökar behovet av...
Utbyggnaden av 5G kommer att leda till att äldre nät med 2G, 3G och 4G stängs ned vilket gör att...
På Proant i Umeå har vi haft stora framgångar med ett egendesignat antennkoncept vi kallar Niche ...