JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Kommunikation

Kommunikation

Nokia om 5G: Upp till 90 procent energieffektivare

Tillsammans med operatören Telefónica har finska Nokia genomfört en studie som visar att 5G blir upp till 90 procent energieffektivare per datapaket jämfört med äldre mobilnät.

Nordic Semi köper Imaginations wifi-verksamhet

Den brittiska grafikspecialisten Imagination säljer all verksamhet inom wifi till Nordic Semiconductor. Det norska företaget täpper därmed igen en kunskapslucka.

Ericssonrapport: Kina har 80 procent av alla 5G-abonnemangen

Idag släpper Ericsson en ny upplaga av sin framtidsspaning Mobility Report. Huvudbudskapet är att 5G-är här. Vid årsskiftet kommer en miljard människor att bo i områden med 5G-täckning och i Kina kommer det att finns 175 miljoner 5G-abonnemang.

Exit: Nvidia köper svenskt laserbolag

Amerikanska grafikjätten Nvidia köper Optigot i Göteborg. Företaget utvecklar ytemitterande lasrar med hög uteffekt.

Skapar robot som dödar virus med ljus

En städrobot som tar död på virus, däribland covid-19, med hjälp av UVC-ljus är vad forskare vid Örebro universitet utvecklar just nu. Tanken är att skapa ett robotsystem med öppen källkod som är enkelt att bygga.

Kina lägger 165 miljarder dollar på 5G

Kostnaden för att bygga ut 5G-nätet i Kina kommer att bli dubbelt så hög som för 4G, den landar på 165 miljarder dollar under hela cykeln som normalt är tio år. Utsagan kommer från ZTE:s vd och återges av sajten Mobile World Live.

Microdata Telecom blir Kaelus

Efter 39 år byter Microdata Telecom namn till Kaelus. Täbyföretaget köpte sin amerikanska samarbetspartner Kaelus för ett år sedan.

Storbritannien: Ny lag ska garantera att Huawei fasas ut

Idag lägger den brittiska regeringen fram ett lagförslag som ger operatörerna höga böter om de inte följer den tidigare fastlagda tidsplanen för att fasa ut Huawei ur mobilnäten, rapporterar BBC.

Intels halvfabrikat siktar på 5G

För ett år sedan lanserades Agilex, en ny FPGA-familj från Intel som bland annat kan användas i 5G-produkter. Nu kommer motsvarande halvfabrikat (structured asic) kallad eASIC N5X som passar när volymerna blir större. Den sänker priset och effektförbrukningen.

USA lägger 6,5 miljarder på öppet 5G

Ett lagförslag som stöds av både republikaner och demokrater allokerar 750 miljoner dollar för att utveckla Open RAN och därmed också utestänga kinesiska företag från den amerikanska marknaden.

Komplett paket för cellulär IoT

Ett paket med allt som behövs för att koppla upp IoT-noder över mobilnätet via Cat-M – det har Avnet tagit fram tillsammans med Verizon, Sequans, NXP och Microsoft. Lösningen passar produkter med lite större databehov som exempelvis övervakningskameror.

Nytt 5G-rekord i Finland

8 Gbit/s i nedlänken i ett kommersiellt 5G-nät är nytt världsrekord enligt Nokia som genomfört testet tillsammans med operatören Elisa och halvledarjätten Qualcomm.

Huawei bekräftar försäljningen av Honor

För en vecka sedan rapporterade nyhetsbyrån Reuters att Huawei var på väg att sälja budgetmobilerna i Honor-familjen. Nu bekräftar företaget uppgiften.

Qualcomm får sälja 4G-kretsar till Huawei

Nu sällar sig Qualcomm till skaran av företag som fått licens från det amerikanska handelsdepartementet för att göra affärer med Huawei. Den amerikanska halvledarjätten får bland annat sälja vissa enklare 4G-kretsar till det kinesiska företaget, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Tele Radio till Tyskland

Antenn- och radiospecialisten Allgon expanderar ytterligare i Tyskland – nu genom sitt dotterbolag Tele Radio som utvecklar industriell styrning via radiokommunikation.

Rakuten: Våra 5G-kunder gör av med 11 Gbyte per dag

Den japanska operatören Rakuten, som bygger mobilnät baserat på Open RAN, hävdadar att deras 5G-abonnenter gör av med 11,5 Gbyte per dag, skriver sajten 5Gworldpro.

PTS slår tillbaka i 5G-striden: Överklagar till Kammarrätten

Förvaltningsrättens beslut i måndags att Huawei har rätt att överklaga villkoren i 5G-auktionen som skulle ha inletts dagen därpå den 10 november fick PTS att ställa in den. Nu överklagar PTS Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten.

Även Tre överklagar PTS 5G-beslut

Operatören Tre gör Huawei sällskap och lämnar in ett överklagande av PTS beslut kring villkoren i 5G-auktionen till Förvaltningsrätten. Tre vill kunna använda kinesisk utrustning i delar av nätet, skriver Dagens Industri.

Reuters: Huawei vill sälja Honor för 130 miljarder kronor

Den kinesiska telekomjätten Huawei planerar att sälja budgetmobilerna under varumärket Honor för 130 miljarder kronor. Affären kan bli klar redan till helgen, skriver Reuters.

Huaweis överklagande stoppar dagens 5G-auktion

Förvaltningsrätten har gett Huawei rätt att överklaga PTS beslut att utesluta företaget från de kommande 5G-näten. Dagens auktion av 5G-band ställs därmed in.

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)