JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
För första gången har forskare lyckats alstra och mäta upp egenskaperna i en enmolekylstransistor under kontrollerade omständigheter. Genombrottet gjordes vid Arizona State University.
Under ledning av biofysikforskaren Stuart Lindsay har forskare vid Arizona State University inte bara lyckats skapa enmolekylstransistorer utan även mäta upp deras egenskaper. Därtill under så stabila omständigheter att försöket kan upprepas och verifieras.

Transistorn är av typen NDR, negative differentiell resistor, och molekylen ifråga är en så kallad heptaanilinoligomer. Där har enmolekylstransistorer observerats tidigare, men inte under lika kontrollerbara omständigheter.

Forskarlagets stora bedrift är därför snarast att man lyckats mäta transistorns egenskaper. De använde ett mikroskop med isolerade prober vars spetsar utgjorde enmolekylskontakter, konstruerade för skapa molekylära bindningar med transistorn och på så sätt åstadkomma tillförlitliga förbindelser.

Syftet med denna forskning är inte i första hand att hitta fungerande elektriska switchar i nanoformat, utan snarare att kartlägga de elektriska parametrarna som krävs för konstruktion på molekylnivå.

- Vi har nu en färdig plan för att nå dit, och vi jobbar redan hårt på att tillämpa den på en mängd olika tillämpningsområden, säger Lindsay till nyhetsbrevet physorg.com.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)