JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 9 augusti 2020 VECKA 32
Nu ska de bipolära transistorer i kiselkarbid som utvecklats på KTH under 15 år kommersialiseras. Tre personer står bakom det nya företaget TranSiC.
-         Det är jag tillsammans med professor Mikael Östling och Martin Domeij, forskare på KTH, som startar företaget, säger Bo Hammarlund, vd för nystartade TranSiC och senast kommen från optoföretaget Cernolux.

Tanken är att göra kommersiella produkter av de bipolära krafttransistorer i kiselkarbid som utvecklats under ledning av Mikael Östling på KTH under många år.

-         Mikaels grupp är världsledande på bipolära krafttransistorer i kiselkarbid för spänningar upp till 1200 V och strömmar på många ampere, säger Bo Hammarlund.

I första hand ska företaget tillverka chips och kapsla dem så att de klarar högre temperatur än dagens kiselkomponenter. Kiselkarbid är temperaturtåligare än kisel och klarar uppemot 175°C. Parallellt med komponenttillverkningen ska förtaget utveckla lämplig drivelektronik, för att slutligen sätta samman hela härligheten på ett utvärderingskort.

-         Därefter ska industrikunder få möjlighet att utvärdera våra kraftkomponenter.

Planen är att komponenter och drivelektronik ska finnas tillgängligt för utvärdering under andra kvartalet nästa år.

-         Vår tanke är att börja anställa mer personal före nästa sommar, säger Bo Hammarlund.

TranSiC startar fabless. Till en början kommer verksamheten att hyra in sig i KTH:s labb i Electrum i Kista.

-         Där finns världens enda 4-tums processlina för kiselkarbid. Acreo har dessutom en mycket bra kiselkarbidepitaxiprocess under samma tak

I ett inledningsskede tar TranSiC hjälp av Stockholm Innovation and Growth. Ett avtal är skrivet och Bo Hammarlund flyttar in i ett kontor där på måndag.

-         Stockholm Innovation and Growth har ett mycket bra nätverk av affärsänglar och investerare. De har bland annat hjälpt oss med att skaka fram ett litet startkapital från Vinnova och ett villkorslån från Statens Energimyndighet, säger Bo Hammarlund. 

Några investerare som är intresserade av att vara med och satsa pengar har redan hört av sig. Företaget har dessutom en styrelsemedlem i Silicon Valley, svensken Peter Larsson. Och han säger sig se goda möjligheter till att få in kapital även från USA.

Vad bottnar allt detta intresse i då? Jo marknaden för kiselkarbid spås växa kraftigt framöver. Idag säljs kraftkomponenter i kiselkarbid, mest Schottkydioder, för tio miljoner dollar. Under den närmaste tioårsperioden kommer marknaden att öka till några hundra miljoner dollar. Ett speciellt intressant område är kraftstyrning i bilar.

-         Under de senaste månaderna har jag talat med en mängd olika företag, besökt kiselkarbid utställningen ICSCRM i USA och talat med svenska myndigheter. Alla anser att tiden är mogen för att testa komponenterna ute i industrins verkliga applikationer, säger Bo Hammarlund.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)