JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia drar tillbaka 46 miljoner batterier

Finska mobiltelejätten Nokia meddelar idag att företaget drar tillbaka 46 miljoner mobiltelefonbatterier, tillverkade av japanska Matsushita. Detta för att de riskerar att överhettas vid uppladdning.

Nokia drar tillbaka 46 miljoner batterier av typen BL-5C, tillverkade av japanska Matsushita Battery, mellan december 2005 och november 2006. Skälet är att man upptäckt att dessa batterier i sällsynta fall kan överhettas på grund av en kortslutning vid uppladdningen, meddelar Nokia i ett pressmeddelande.


Nokias återkallande av batterier lär vara ett av de största som någonsin gjorts. Förra året fick Sony kalla tillbaka 10 miljoner batterier för bärbara datorer, som blev överhettade och kunde fatta eld. Enligt Nokia har ett hundratal incidenter rapporterats i världen, men inga allvarliga skador på människor eller egendom har rapporterats. 


Ett batteri i riskzonen har texten Nokia och BL-5C tryckt på framsidan. På baksidan syns Nokiamärket överst och batteriets id-nummer med 26 tecken i botten. Om id-numret finns lista på www.nokia.com/batteryreplacement bör man kontakta en Nokiaåterförsäljare för att få det utbytt utan kostnad. Där finns också information om vilka Nokiaprodukter som använder BL-5C.

Nokia utreder nu tillsammans med Matsushita vad som kan ha orsakat problemen. Återkallandet kan komma att kosta Matsushita närmare en miljard kronor, enligt telekomanalytiker.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)