JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Montera utan lod och mönsterkort
ImageDet amerikanska uppstartsföretaget Verdant Electronics (grönskande elektronik) säger sig ha utvecklat en billig produktionsmetod kallad Occam som ersätter både lod och mönsterkort vid tillverkningen av elektronikkort.
Den nya tillverkningsprocessen kommer att lanseras på en konferens i San José den 19 oktober. Men den som är nyfiken kan redan nu få ett visst mått av information på företagets hemsida. Det finns också ett webbinarium att lyssna på. Verdant tar dock betalt för både för seminariet och webbinariet.

Bakom Verdant står Joseph (Joe) Fjelstad, en veteran på förbindningsteknik som arbetat bland annat på kapslingshuset Tessera och på det egna företaget Siliconpipe.

Den nya tillverkningsprocess Joe Fjelstad vill lansera ska bli snabbare och billigare än dagens processer med mönsterkort och lod. Förklaringen är att Occam kräver färre material och processteg, förbrukar mindre energi och genererar mindre spill. Dessutom blir startsträckan kortare eftersom det inte behövs några mönsterkort.

ImageI korthet startar Occamprocessen på samma sätt som dagens ytmonteringsprocesser genom att komponenterna placeras på en bärare. I Occamprocessen har bäraren inga ledarbanor. Som andra steg vid tillverkningen gjuts komponenterna in med ett isolerande plastmaterial.

Därefter vänder man upp och ned på kortet och borrar hål i bäraren med till exempel en laser där man vill ha förbindelser. I det fjärde steget fyller man hålen samtidigt som man skapar det första ledarlagret. Som ledare kan till exempel koppar användas. Genom att lägga på fler isolerande lager, borra i dessa och sedan plätera kan man bygga upp något som motsvarar dagens mönsterkort.

Enligt Joe Fjelstad klarar processen alla typer av komponenter och det färdiga kortet går att testa med nålbäddstetstare eller med röntgen.

En av svagheterna med Occam är dock att det är ganska komplicerat att reparera felaktiga kort eftersom komponenterna är ingjutna i plast.

Det finns än så länge inga uppgifter om kostnader eller när processen kan bli kommersiellt tillgänglig.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)