JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel hotar delat AMD

Intel hotar säga upp AMDs rätt att tillverka produkter baserade på Intels patent sedan AMD spunnit av sina fabriker till ett Abu Dhabistött dotterbolag.
Vad är ett dotterbolag, och var går gränsen för patentlicenser? De frågorna är högaktuella i den senaste striden mellan processorgiganterna Intel och AMD, sedan Intel hotat dra in sina patentlicenser från AMD. Om ingen ändring sker kan AMDs produktion av alla produkter som innehåller teknik baserad på Intelpatent få ett abrupt slut inom 60 dagar, skriver Wall Street Journal. Det torde innebära de flesta av AMDs processorer.

Bakgrunden är att finanstyngda AMD nyligen delade upp bolaget i två delar, ett för konstruktion och försäljning och ett för produktion, kallat Globalfoundries (länk) med fabriker i Dresden. AMD äger 34 procent av det bolaget, resten ägs av staten Abu Dhabi.

Intel menar nu att Globalfoundries inte uppfyller villkoren för dotterbolag som får automatisk rätt att använda licensierad teknik enligt företagens avtal om ömsesidig patentutnyttjan från 2001, och därför inte har rätt att producera några kretsar utifrån patenten.

AMDs advokat Harry Wolin säger till tidningen att Intels argument "som bäst kan betraktas som löjligt svaga" och menar att Globalfoundries väl uppfyller kraven i avtalet. Enligt honom står där att moderbolaget måste bidra med minst hälften av dotterbolagets tillgångar, ha minst 50 procent av rösterna och minst 30 procents andel av vinster och förluster.

Intels advokat Bruce Sewell är av motsatt uppfattning. Han hävdar att AMD inte uppfyller något av de tre villkoren. Exempelvis menar han att den skuld som Globalfoundries tagit över från AMD minskar AMDs bidrag till under hälften av tillgångarna.

Intel har ifrågasatt de legala konsekvenserna av AMDs uppdelning sedan planerna blev kända i oktober i fjol. Eskaleringen av konflikten kom bokstavligt talat som ett brev på posten – efter ett möte mellan de båda advokaterna i förra veckan skickade Intel en formell anklagan om kontraktsbrott och hot om att säga upp avtalet och tillgripa andra åtgärder.

Enligt Wall Street Journal väntas parterna nu påbörja en medlingsförhandling.

AMD och Intel har en lång historia av juridiska bråk bakom sig, där det senaste avslutades 2005.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)