JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Standard för stackade minnen

HMCStandard för stackade minnen

15 gånger mer prestanda än i en DDR3-modul, 70 procent mindre energiförbrukning per bit än i DDR3 och 90 procent mindre yta än motsvarande RDIMM-modul. Det är löftena från industrikonsortiet Hybrid Memory Cube som släppt den första versionen av sin standard för stackade DRAM-minnen.
På 17 månader har konsortier som leds av Micron och Samsung tagit fram en specifikation för hur DRAM kan staplas på höjden för att förbättra prestanda i till exempel nätverksutrustning och servrar. Tekniken bygger på att anslutningarna mellan minnena görs med viahål genom kislet istället för att leda ut signalerna till kanten av minnet.

Arbetet går nu vidare med nästa version som ska öka datatakten från dagens 10, 12,5 respektive 15 Gbit/s till 28 Gbit/s för kommunikation med modulen. Dessutom kommer datatakten inuti själva minnesmodulen att öka från 10 Gbit/s till 15 Gbit/s.

Även om specifikationen nu är klar finns det inga uppgifter i pressmeddelandet om när de första produkterna ser dagens ljus. Micron har tidigare sagt att företaget ska börja leverera minneskuber på 2 och 4 Gbyte före sommaren. De kommer att ha en total datatakt för på 160 Gbyte/s.

Konsortiet har samlat över hundra företag. Förutom Micron och Samsung deltar SK Hynix, Arm, HP, IBM och såklart Xilinx och Altera. Av de andra större tänkbara användarna saknas Intel och Nvidia.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)