JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 24 maj 2020 VECKA 21
Man kan synkronisera kvarterets alla wifi-routrar så att datapaketen inte krockar och alla grannar kan använda alla routrar – men ändå ha egna virtuella privata uppkopplingar. Det visar forskare på Stanford. Svenska wififorskaren Björn Landfeldt gillar tekniken men ser ännu fler möjligheter om man kopplar bort den centralstyrning som finns i Stanfordlösningen.
Trängseln mellan wifi-nätverken ökar mer och mer, och prestanda på uppkopplingarna sjunker när datapaketen krockar i etern.

Några forskare på Stanford förvandlar problemet till en fördel – alla i grannskapet kan använda varandras routrar och routrarna synkroniseras centralt för att minska trafiken.

Metoden – som kallas Behop – har testats i en studentkorridor på Standforduniversitetet.

Alla loggar in med sitt eget lösenord på vad som ser ut som ett vanligt wifi-nät. Men fysiskt kan det vara vilken som helst av routrarna som användaren kopplar upp sig mot.

Yiannis Yiakoumis heter doktoranden och resultatet presenterades på konferensen Open Networking Summit. Öppen källkod används i lösningen, bland annat wifi-Linuxversionen OpenWRT, och Open Vswitch – en virtuell switch i en Linux-app.

Installationen är enkel. Routrarna används där de redan står och det krävs inga signalmätningar eller strategiska placeringar av routrarna för att minimera överlappningen.

– Deras arbete är faktiskt ganska nära besläktat med en del av det vi gör, säger Björn Landfeldt på molninstitutet Mapci i Lund, som arbetar med nästa generation av standarden för wifi – HEW.

– Skillnaden är att de utgår från att alla överlappande accesspunkter kan koordineras  centralt, medan vi tittar på fallet då alla accesspunkter skall samarbeta utan att någon enskild nod bestämmer.

– Om man hårdrar det hela lite kan man säga att de väljer telekomsystemtänket medan vi spinner vidare på helt öppna nät. Vi är mer intresserade av en värld där många olika nätverk överlappar varandra kaotiskt utan central koordination.

Kommande standarden HEW adresserar inte bara wifi för pc och smarttelefoner.

– Vi tror att det kommer att finnas en myriad smarta devices som agerar personlig accesspunkt och gateway för smartware, et cetera. Många av dessa kommer att vara mobila och kan inte naturligt ingå i en central koordinering, säger Björn Landfeldt.

- I större städer kommer det dessutom inte bara handla om accesspunkter i ett hus, utan om många överlappande accesspunkter från många olika hus och organisationer. Där faller idén med central koordinering helt.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)