JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 9 juli 2020 VECKA 28

Svensk solel i samarbete

Igår samlades delar av den gryende svenska solelsindustrin för en första workshop, döpt till Photo Voltaic Day. Syftet är att gå ihop, bygga nätverk, utbyta erfarenheter och leta synergier. Dörren står öppen för fler svenskar – företag som personer med intresse inom solel – som vill kliva in i gemenskapen.
 
 Bo Hammarlund
– Detta är första gången vi träffas på Photo Voltaic Day, som jag hoppas kan bli ett årligt arrangemang. Tanken är att bygga en svensk community inom PV-området och tillsammans arbeta fram hur vi kan hjälpa varandra, sade Bo Hammarlund, arrangör och medgrundare till företag i PV-branschen, när han öppnade mötet igår.

Här ska företagen få tid att diskutera värdet av ip, utbyta erfarenhet kring finansiering, kunder, partners eller internationellt engagemang. Samtidigt kan förståelse kring andras tekniker och tillämpningar leda till oanade synergier. Förutom fysiska möten ska en LinkedIn-grupp skapas,för framtida diskussioner.

 
Eric Jaremalm, Midsummer
Under dagen levererades ett tiotal företagspresentationer på vardera 20 minuter. Med fanns exempelvis Midsummer, som tillverkar produktionslinor för tunnfilmssolceller (länk), Optistring, som utvecklat en omvandlararkitektur som gör att man kostnadseffektivt kan utnyttja solpaneler betydligt effektivare än tidigare (länk), Ferroamp, var produkt styr energiflödet mellan solceller, energilager och elnätet (länk), Netpower Labs, vars huvudprodukt är ett UPS-system som kan  kombineras med en solinstallationen för att leverera energi, och Polly Power, vars affärsidé är att skapa en mobil energilösning som ger värme, kyla och rent vatten till katastrofområden.

Andra intressanta inslag var materialforskare Mikael Syväjärvis presentation om kubisk kiselkarbid – ett material som dopat med bor passar perfekt för solceller eftersom det kan fånga mer än dubbelt så mycket energi som kisel (länk). Likaså delade Karl Hedlund, representant för den ideella föreningen Ingenjörer utan gränser, med sig erfarenhet kring hur man arbetar för att bygga upp kunskap inom förnybar energi som solenergi och biogas i Uganda. Hit söker föreningen för övrigt just nu medarbetare till sitt projektteam (länk).

Bakom Photo Voltaic Day står, förutom innovatören Bo Hammarlund, även Cleantech Inn Sweden, en ideell organisation för nystartade Cleantech-företag. Cleantech Inn Sweden är drivet av den sydsvenska affärskonsulten Teknopol.

Cleantech Inn Sweden uppdrag är kort sagt att accelerera hållbar tillväxt inom en mängd olika områden, exempelvis energi, transport, material samt luft och vatten. För att nå dit arbetar organisationen med att identifiera svenska företag som har lösningar som kan fungera på bred front, inte bara i Sverige utan internationellt.

– Hittills har vi byggt upp kluster inom olika områden och nu vill vi starta ett PV-kuster här i Sverige. Vi arbetar över hela landet, från norr till söder,  och vi breddar oss även mot nordiska kontakter, förklarade Mikael Molin, affärsrådgivare på Cleantech Inn Sweden.

Under den första PV-dagen samlades runt 25 personer. Fler välkomnas. Om du är intresserad av att delta – skicka mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tanken bakom en svensk Photo Voltaic Day:

 MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)