JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 26 februari 2020 VECKA 09

Cirka 1,2 miljarder kronor måste halvledartillverkaren Fairchild betala efter intrång på två patent inom området strömförsörjning tillhörande Power Integrations. Juryn i San Francisco höjer därmed beloppet på en dom i fjol på 900 miljoner kronor – som senare upphävdes för att den räknats ut på fel sätt.

Intrånget i sig fastslogs i mars 2014. Efter domen i mars 2014 slutade Fairchild att sälja de inkräktande produkterna och senare har man ersatt dem med nya komponenter. Juryns uppdrag igår var att fastställa ett nytt bötesbelopp. 

Fairchild har inte gett upp utan säger sig tro att också detta beslut kommer att rivas upp av samma skäl som den förra domen, alternativt att beloppet kommer att minskas dramatiskt. De nya böterna är enligt Fairchild sju gånger högre än det belopp som Fairchild tjänat på de inkräktande produkterna. Det tycker Fairchild är orimligt och företaget kommer att överklaga både gårdagens dom och domen från 2014 om intrången i sig.

Också Power Integrations vill driva fallet vidare och vill dels förbjuda 140 av Fairchilds produktvarianter och dels åtala Fairchild för patentintrång i ännu fler produkter. Power Integrations säger i ett uttalande att Fairchild hänsynslöst fortsätter att inkräkta på Power Integrations patent trots en rad domar under de senaste tio åren.

Företagen är hittills involverade i sammanlagt fem mål. I ett av dem dömdes Power Integrations tidigare i år att betala 20 miljoner kronor för intrång på ett Fairchildpatent, samtidigt som Fairchild dömdes att betala 850 000 kronor för intrång i ett Power Integrations-patent. 

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)