JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU stöttar Northvolt med dryg halvmiljard

Svenska Northvolt beviljas ett lån på 52,5 miljoner euro – cirka 520 miljoner kronor – från den Europeiska Investeringsbanken (EIB). Pengarna är direkt avsedda för den demonstrationslinan, kallad Northvolt Labs, som ska byggas i Västerås.

– Batterier är en strategisk del av vår konkurrenskraft och för att kunna säkra en ny europeisk marknad värd 250 miljarder euro årligen från 2025 måste vi agera snabb. Därför välkomnar jag beslutet från EIB, säger Maroš Šefčovič, som ansvarar för EU:s energifond, i ett pressmeddelande.

EIB:s vice ordförande Andrew McDowell hävdar i samma pressmeddelande att Europa för närvarande ligger efter när det gäller tillverkning av batterier och att Nothvolts innovativa och strategiska projekt förtjänar europeisk stöd för att fylla det gapet.

Finansieringen är således en del i att främja Europas konkurrenskraft gentemot asiatiska och amerikanska batteritillverkare.

EIB:s styrelse tillsammans med svenska staten har godkänt finansieringen, enligt EIB:s vice ordförande Andrew McDowell. Det återstår dock att slutförhandla detaljerna innan pengarna kan betalas ut.

Anläggningen i Västerås beräknas kosta runt en miljard kronor. Med lånet från EIB ligger företaget nu väldigt nära det totala finansieringsmålet för testanläggningen.

Den aktuella planen är att Northvolt ska vara redo att börja bygga sin pilotlina i Västerås inom några månader. Förutom en demonstrationslina ska Northvolt Labs inkludera en forskningsanläggning. Sammanlagt kommer verksamheten i Västerås på sikt att sysselsätta 300 till 400 personer.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)