JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Risebatteri byter plast mot papper och isolerar

Ett kommersiellt tillgängligt pappersmaterial för isolering är råvara i en superkondensator som utvecklats av forskare på Digital Cellulose Center. I framtidens byggnader kanske det används som hållbar isolering och samtidigt lagrar energi

Jesper
Edberg

– Vi ser en potential för att byggnader ska bli självförsörjande på energi med hjälp av pappersbatteriet, säger Jesper Edberg, forskare på Rise och vetenskaplig ledare vid Digital Cellulose Center.

Han och hans kollegor har just fått en artikel om batteriet publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Energy Storage.

Det kan användas som väggisolering eftersom det har en barriär mot fukt, syre och värme. Nämligen aluminumfolie, som samtidgt lagrar laddning,

Konstruktionen bygger på ett tidigare batteri som använde plast istället för det miljövänöigare papperet.

Båda är screentryckt elektronik.

Konstruktionen är skalbar. Tryck upp batteriet i de storlekar du önskar, från en enstaka IoT-enhet och uppåt.

Centret Digital Cellulose Center utvecklar hållbar, cirkulär elektronik genom att kombinera skogsbaserade material med elektroaktivt material.

– Vi måste hitta hållbara sätt att lagra energi, säger Jesper Edberg.

– På samma sätt som vi fasar ut fossila bränslen behöver vi fasa ut batterier som utarmar planetens resurser. Därför behöver vi skapa ett hållbart energiekosystem som inte är beroende av fossila eller kritiska material så som sällsynta jordartsmetaller.

Vinnova-kompetenscentrumet DCC koordineras av Rise och drivs tillsammans med partner från akademin och industrin.

Så fungerar det

För att pappret ska kunna lagra energi blandas cellulosafibrer med elektroaktiva material, såsom biobaserat kol och en elektriskt ledande polymer (PEDOT:PSS).

Flera olika lager screentrycks på aluminiumbelagda papper som både fungerar som elektrisk kontaktyta och som en barriär mot fukt, syre och värme.

De tryckta elektroniska enheterna kan användas enskilt eller kopplas samman i en serie eller parallellt för att få större kraft, till exempel ökad spänning eller kapacitans.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)