JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trängsel på årets Date
Det samlade omdömet om årets Date-konferens var entydigt: Date är här för att stanna!


Redan den första dagen lockades fler deltagare än förra årets konferens samtliga tre dagar. Det var rentutav trångt mellan montrarna. På mässgolvet pratades fysisk syntes, högnivåspråk och "betala-per-gång" med entusiasm.

Den sista dagens direktörspanel bjöd på en del intressanta inlägg. Paneldeltagarna, Ray Bingham på Cadence, Aart de Geus på Synopsys och Wally Rhines på Mentor Graphics, verkade trivas i samspråk med varandra. De var överens om att antalet möjliga nya marknader för verktyg är större än de tillgängliga resurserna för att utveckla nya verktyg.

Ytterligare spörsmål som berördes var problemet att locka ingenjörer till konstruktionsbranschen. Att dot.com-företagen kan utnyttja sin höga värdering för att attrahera begåvade ingenjörer var en slutsats.

- Vi måste få unga talanger att inse att livet inte bara handlar om pengar, sade Aart de Geus.

Vilket han kanske får svårare att övertyga en ung ingenjör om.

Aart de Geus menade också att bristen på ingenjörer gör att de köps fram och tillbaka mellan EDA-företagen, vilket får till följd att alla företag måste fokusera på kärnverksamhet och att "uppfinnarlustan" hämmas.

Ray Bingham konstaterade att EDA-företagen finns till för att förnya. Han tyckte att det betingar ringa produktivitet att erbjuda verktyg över nätet, såvida man inte utvecklat verktyget självt.

Barcelona Design, som presenteras här intill, är ett exempel på företag som erbjuder konstruktionsverktyg över webben enligt en "betala-per-gång" modell. I nästa nummer kommer Elektroniktidningen dock att avhandla verktyg över Internet mer i detalj.

Stefan Hultquist

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)