JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Analog krets på ett par minuter
Barcelona Design anammar trenden att erbjuda konstruktionsverktyg över Internet. "Pay-per-use" väntas bli mycket populärt bland små och medelstora konstruktörer.


Stanfordavknoppningen Barcelona Design kom till årets Date med ett webb-baserat analogt konstruktionsverktyg.

Inledningsvis kommer man att erbjuda operationsförstärkarsyntes, men företaget planerar att snabbt bygga ut servicen med syntesteknik bland annat för spiralinduktorer, komparatorer och faslåsta slingor. Det blir nu möjligt att simulera och optimera en analog asic på ett par minuter. Ett arbete som hittills tagit veckor av iterativt arbete och krävt en stor portion fingertoppskänsla.

- Tidigare analoga kompilatorer krävde att man utgick från en bra konstruktion och hade tillgång till ett stort bibliotek, säger Mar Hershenson, vd på Barcelona Design.

Konstruktören utgår från en modell med specifika funktioner i specifika processer och modifierar sedan parametrarna alltefter önskemål. Konstruktionsarbetet pågår simultant på systemnivå och transistornivå. Resultatet blir en nätlista i Spice, ett schema och de mest typiska karakteristikbeskrivande graferna.

Företaget tar betalt per användning, vilket besparar konstruktören inköp och underhåll av egna servrar. Istället ligger syntesprogrammet i en serverpark hos Barcelona Design och nås på deras webbsajt.

Priset för en användning kommer att variera mellan 500 och 1 500 dollar beroende på konstruktionens komplexitet.

Stefan Hultquist

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)