JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Internet länkar kretskortsschema med tillverkning
Cadence, Hewlett-Packard och Flextronics startar ett gemensamt Internetföretag som ska hantera logistiken vid kretskortskonstruktion, från schema till tillverkning.


Ett ambitiöst försök att ta ett helhetsgrepp på Internetstödd logistik för kretskortkonstruktörer har presenterats av Cadence, HP och Flextronics. Företagstrion startade i början av april ett nytt självständigt företag vid namn Spin Circuit, ett företag som ska fungera som en logistikportal för elektronikindustrins materialflöde, det som kallas supply-chain. Bara någon vecka dessförinnan sjösatte Silicon X en liknande satsning med den skillnaden att man vänder sig till kretskonstruktörer.

Visionen bakom Spin Circuit är att skapa en Internetbaserad länk som binder samman kretskortskonstruktörer, kontraktstillverkare, distributörer och komponentleverantörer. Alla Cadence verktyg för schemainmatning och alla konstruktionsmiljöer för kretskort ska integreras i Spin Circuit. Ett viktig bidrag är produkten Activeparts, som har sitt ursprung i numera Cadenceägda Orcad. I dagsläget stöds endast Cadence verktyg, men förhoppningen är att andra verktygsleverantörer ska ansluta sig.



Miljoner komponenter


Kretskortskonstruktören kan bläddra i komponentdatabaser med miljontals komponenter direkt från sitt schemainmatningsverktyg. Symboler kan dras från den Internetbaserade databasen och släppas ner i det egna schemat helt gratis. Man får även tillgång till komponenternas datablad, pris, tillgänglighet och fotavtryck. Den som önskar kan fortlöpande få information om valda komponenter, exempelvis vid fel och uppdateringar.

Därefter kan man generera och hantera en materiallista (BOM, bill of materials) som tillsammans med andra väsentliga dokument kan spridas på ett säkert sätt till leverantörer och partners.

För Flextronics är Spin Circuit ett nytt sätt att nå kunderna, och företaget ska även erbjuda indata för att Spin Circuit ska kunna provköra portalen. Men eftersom Spin Circuit är helt oberoende så är andra kontraktstillverkare välkomna att ansluta sig. HPs deltagande förklaras med att Spin Circuits strategi ligger helt i linje med den egna när det gäller att utnyttja Internet, och HP räknar även med att använda portalen i interna konstruktionsprojekt. Dessutom använder det nya företaget HPs programvaruplattform E-speak samt HPs servrar.

Hur ska Spin Circuit dra in pengar då? Förbindelsen mellan konstruktören och logistikkedjan är ju gratis, så portalen ska ta ut prenumerationsavgifter och avgifter för olika tjänster. Sedan är frågan om affärsidén håller i den vildvuxna floran av Internettjänster i elektronikbranschen. Nystartade Silicon X vill tjäna pengar på avgifter från försäljning av IP-kärnor för inbyggnad i kretsar, konstruktionsverktyg där man betalar per körning och tjänster som rör konstruktion, tillverkning, kapsling och test.

Charlotta von Schultz

www.spincircuit.com

www.siliconx.com

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)