JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tillverkarna har slut på flashminnen

Flashminnen är idag en allvarlig bristvara. Enbart mobiltelefontillverkarna behöver dubbla minnesransonen jämfört med tidigare beräkningar.


Bristen på flashminnen är betydligt allvarligare än vad prognoserna pekade på för ett halvår sedan.

- Vi skulle kunna sälja två till tre gånger fler flashminnen än vad vi har kapacitet för idag. Nu har vi stängt våra orderböcker för resten av året, säger Bo Molander, AMDs skandinaviska försäljningschef.

AMD är emellertid på intet sätt ensamt om att ha sålt slut på de eftertraktade flashminnesstorlekar idag. Intel, Samsung och Atmel är bara några exempel på företag som befinner sig i samma situation. Framför allt är det kraftig underkapacitet på 32 Mbit-minnen. Orsaken till flashbristen är dubbelbottnad. Under tre års tid har priserna på flashminnen stadigt sjunkit och i slutet på förra året var de så låga att tillverkarna helt slutade att investera i ny kapacitet.

Samtidigt har efterfrågan på mobiltelefoner tagit minnestillverkarna med storm. I år tillverkas 50 till 60 procent fler mobiltelefoner jämfört med i fjol, menar Bo Molander. Och nära nog samma produktionsökning lär vi få se nästa år.

- Nästan alla GSM-telefoner som kommer att säljas nästa år innehåller ett 32 Mbit-flashminne. Bara de allra enklaste klarar sig med ett mindre minne, säger Bo Molander.

Marknaden för digital-tv-mottagare har också ökat betydligt snabbare än väntat och även dessa produkter kräver 32 Mbit-flashminnen. Likaså har den snabba produktionsökningen av MP3-spelare i Japan tagit tillverkarna av NAND-flash på sängen.



Alla ökar kapaciteten


För att råda bot på bristsituationen jobbar kretstillverkarna just nu febrilt med att bygga om sina minnesfabriker.

- Vi räknar med att få tillgång till ny produktionskapacitet under andra kvartalet nästa år och mot slutet av året skall kapaciteten mätt i antalet wafers ha ökat med 50 procent jämfört med idag. Dessutom krymper vi chipsen vilket ytterligare ökar kapaciteten, säger Bo Molander.

Samsung har redan lagt om några av sina DRAM-linor till förmån för flashminnen. Därmed han man fördubblat sin kapacitet, jämfört med tidigare.

I början på nästa år planerar ST Microelectronics att nå en liknande kapacitetsökning genom att bygga om en fabrik på Sicilien, starta ytterligare en fabrik i Italien samt binda upp kontraktstillverkaren Mitsubishi ytterligare. Mitsubishi tillkännagav nyligen att man planerar ställa om Aachen-fabrik från DRAM- till flashtillverkning.

Även NEC har beslutat att investera ytterligare i flashminnen. Företaget har länge stått och vägt mellan att lägga ner tillverkningen eller satsa mer aggressivt. Nu tycks beslutet ha hamnat på det senare alternativet. Och inom kort väntas företaget släppa sina allra första 32 Mbit-minnen.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)