JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lucent gör organisk FET
Forskare på Lucent har tillverkat kompletta kretsar baserade på organiska fälteffekttransistorer och föreslår att tekniken används i exempelvis böjbara platta skärmar eller smarta kort.


Organiska fälteffektstransistorer, FET, av både n- och p-typ har tillverkats av forskare vid Lucent Technologies Bell Labs i USA. Det nya materialet som använts är uppbyggt kring en kedja av fem bensenringar.

En och samma organiska kristall kan fås att fungera på båda sätten och rörligheten för elektroner respektive hål är fullt tillräcklig. Forskarna har utnyttjat konventionell teknik, bland annat ångdeponering, för att skapa de organiska transistorerna, med kontakter och grind av guld och aluminiumoxid som grindisolator.

Tidigare har endast organiska transistorer av p-typ kunnat framställas. För att skapa fullständiga kretsar har man därför tvingats att använda två olika material.

Forskarna har nu visat att vanliga FET-ekvationer kan utnyttjas för de organiska transistorerna, det vill säga att dessa uppför sig precis som normala transistorer. Vid rumstemperatur är visserligen elektron- respektive hålrörligheten i transistorerna mindre än i konventionella transistorer. Men enligt forskarna är rörligheten jämförbar med den i amorft kisel.

Bland möjliga framtida tillämpningar nämner forskarna skärmar, smarta kort och enklare datalagringssystem.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)