JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Simulera elnät och kraftelektronik
Mathworks har lanserat ett tilllägg till räkneprogrammet Matlab som hanterar elnät, kraftelektronik och elektriska maskiner.


Räkneprogrammet Matlab och dess simuleringsdel Simulink används mycket inom såväl högskolor som industrin. Men stödet för beräkningar av elektriska storheter och fenomen har hittills varit svagt. Detta har Matlabs skapare Mathworks nu ändrat på, i och med lanseringen av verktygslådan Power System.

Med tillägget kan man för första gången simulera flöden av elektrisk ström. Med hjälp av ett antal modeller kan användaren bygga upp ett nät av strömkällor, styrningar, laster och mätinstrument. Nätet kan sedan simuleras med avseende på såväl tidsdomänen som egenvärdesproblem. Tack vare kopplingen till Simulink kan även mekaniska och dynamiska fenomen tas med i simuleringsberäkningarna.

Bland modellerna finns parametriserbara RLC-laster, transformatorer, mätinstrument för ström och spänning samt synkron-, asynkron- och likströmsmotorer. Enklare kraftelektronik som tyristorer och likriktare finns också med, däremot inte mer avancerade komponenter som IGBTer. Vidareutveckling sker dock ständigt.



Samarbete med kraftbolag


Programmet är framtaget i samarbete med det kanadensiska kraftbolaget Hydro Quebec. Och det märks, produkten känns vid en första anblick mer industriell och mindre akademisk än Mathworks övriga utbud.

Användarna tror man sig hitta bland kraftbolag och på elinten-siva industrier. Men även konstruktörer av exempelvis elsystem för tåg och fartyg kan ha nytta av programmet.

Svensk distributör är Comsol i Stockholm.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)