JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson, Nokia, Motorola och Unwired Planet bildar bolag tillsammans
Ericsson, Nokia, Motorola och Unwired Planet presenterar snart sitt första förslag till en öppen, global standard för mobila interaktiva teletjänster.

Ett särskilt bolag har nu startats för att administrera det unika samarbetet, i vilket även andra uppmanas medverka.



Redan i somras meddelade ärkerivalerna inom mobiltelefoni, Ericsson, Nokia och Motorola, att man tillsammans med utvecklingsföretaget Uniwired Planet hade för avsikt att definiera en öppen och licensfri standard för mobila interaktiva programvaror.

- Vi beslutade helt enkelt att vi gemensamt behövde fastställa en standard. Men sedan slåss vi på vanligt vis, säger Joakim Nelson, Ericsson Mobile Communications.

- Vi och våra kunder ansåg att det fanns en klar risk för att marknaden annars skulle fragmenteras.

Grundtanken är att en öppen, global standard ska leda till att avancerade program och internet-lösningar för digitala mobiltelefoner tas fram snabbare. Detta eftersom utvecklare av programvaror och innehåll kan arbeta fram en enda produkt för hela marknaden. Det är för den skull inte tal om att förhindra konkurrens, tvärtom räknar man med att på detta vis säkra marknadstillväxten för intelligenta mobiltelefoner.



Byggs på befintlig teknik


Standarden, som döpts till "Wireless Application Protocol", WAP, kommer framför allt att baseras på redan utvecklade tekniker, Nokias "Smart Messaging"-teknik, Unwired Planets HDML (Handheld Device Markup Language) och HDTP (Handheld Device Transport Protocol) och Ericssons ITTP (Intelligent Terminal Transfer Protocol). Idén är att låta WAP ärva de bästa delarna ur dessa och sedan fyllas på med gemensamt framtagna specifikationer.

- Vi räknar med att få ut en första version av standarden inom de närmaste månaderna. Men sedan räknar vi med en ständig vidareutveckling, säger Joakim Nelson.

De fyra företagen uppmanar även andra i branschen att ansluta sig till standarden och delta i utvecklingsarbetet. Då kan standardiseringsarbetet utvidgas till många fler och nya områden. För att administrera samarbetet bildades nyligen ett bolag, WAP Forum Ltd.



"Kanske 100 medlemsföretag"


- Det vore inte praktiskt möjligt att bara vara en klubb. Vi måste kunna debitera saker och ting i ett bolag. Det kan ju mycket väl tänkas att vi så småningom blir så många som 50 eller 100 medlemsföretag, förklarar Joakim Nelson.

Medlemsavgiften har satts till 25 000 dollar per år. Men standarden i sig kommer att kostnadsfritt göras tillgänglig för leverantörer och operatörer över hela världen.

Det var för övrigt det faktum att standarden skulle vara global som gjorde att initiativtagarna inte tyckte att det var lämpligt att vända sig till något existerande standardiseringsorgan. Om man gått via det europeiska standardiseringsorganet Etsi hade amerikaner och japaner opponerat sig eftersom tyngdpunkten då legat på GSM-systemet. Och lika illa hade det varit att gå via de amerikanska eller japanska motsvarigheterna till Etsi.

Hittills tycks WAP ha välkomnats med öppna armar inom branschen. Alcatel, Mitsubishi, Nortel, Philips och Siemens hör till de företag som uttalat sitt stöd för initiativet. Vilka som sedan tar steget fullt ut och blir medlemmar i WAP Forum återstår dock att se.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)