JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europa halkar efter inom naturvetenskap och teknik
De europeiska satsningarna på forskning och utveckling inom teknik och naturvetenskap håller på att stagnera och investeringarna minskar jämfört med USA. Det visar en rapport utförd på uppdrag av EU-kommissionen.


I EU-komissionens rapport jämförs satsningarna på forskning och utveckling i 50 länder världen över. Jämförelsen rör framför allt de sammanlagda statliga och privata investeringarna inom industriforskning.

Rapporten visar att länderna i Europa har halkat efter i jämförelse med många andra, dock framför allt USA. Det redan existerande gapet mellan den industriella och tekniska utvecklingen i Europa och USA har vidgats på ett flertal kritiska områden, enligt rapporten. Den visar också att USA har åtnjutit en fantastisk förbättring vad gäller tekniska uppfinningar, från mitten av 80- talet tack vare privata och statliga investeringar i forskning under resten av 80- och 90-talet.

För att fortsätta att vara konkurrenskraftiga och för att stimulera ekonomisk tillväxt måste EU-staterna satsa betydligt mer än idag på forskning och uppfinnande, hävdar rapporten. EU-kommissionen har i en kommentar sagt att jämförelsens resultat är mycket oroande. Om detta kommer att leda till en förändring av EU:s forskningspolitik har dock ännu inte meddelats.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)