JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ändra säkerheten med programmering
Ett exempel på den senaste tidens allt smartare batterihanteringskretsar är X3100 från Xicor. Kretsen presenteras som marknadens första programmerbara säkerhetsenhet för batterier.


X3100 är Xicors första batterihanteringskrets. Den är avsedd för bärbara datorer, medicinsk utrustning samt instrument, produkter som drivs av ett antal litiumjonbattericeller. Ett batteripack à la Xicor innehåller förutom battericellerna den nya kretsen X3100, en enkel mikrostyrkrets med inbyggd AD- omvandlare samt diverse resistorer, termistorer, kondensatorer, dioder och MOSFETar.

X3100 rymmer en säkerhetsenhet, 4 kbit EEPROM samt elektronik som låter styrkretsen styra batterispänning och lastström samt balansera cellerna. Det ickeflyktiga minnet kan användas för att lagra information om batteriet och dess historia, och man kan ladda ner algoritmerna för laddning och urladdning. Tröskelvärden för spänningen kan också programmeras för att kompensera för variationer i cellkemin.

Den nya Xicorkretsen förser styrkretsen med mätvärden som gör att den med hjälp av programvara räknar ut laddningsförbrukningen. Kretsen förser även styrkretsen med en spänningsreferens.

Xicors föreslagna arkitektur är ett exempel på hur komponenterna i ett batteripack kan konfigureras. Andra leverantörer har valt andra lösningar.

Företagets nästa batterihanteringskrets ska finnas tillgänglig första kvartalet i nästa sekel. Den heter X3210 och rymmer säkerhetsfunktioner, laddningsmätare plus styrning för enkelcellslitiumjonbatterier. Den är avsedd för mobiltelefoner, videokameror samt PDA:er.

CvS

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)