JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Som ett eko av freondebatten"
- Debatten om bromerade flamskyddsmedel påminner om den som fördes då det började talas om förbud mot freoner, säger Carl Gunnar Bergendahl på Institutet för verkstadsteknisk forskning, IVF.


- Den inledande reaktionen var att det skulle bli för dyrt att avstå från freoner som rengöringsmedel. Men efter en tid började man fundera och hittade då alternativ som totalt sett oftast blev billigare.

På samma sätt tror Carl Gunnar Bergendahl att det kommer att bli med de bromerade flamskyddsmedlen. Så fort EU bestämmer sig för att förbjuda PBB och PBDE kommer utvecklingen att gå snabbt. De företag som då kan erbjuda helt brom- och klorfria produkter blir vinnare.

Carl Gunnar Bergendahl arbetar idag med att undersöka alternativ till de bromerade flamskyddsmedlen. Han var också med för tio år sedan då freon-debatten var som hetast i Sverige. Då reagerade stora företag som Electrolux med panik och hotade att flytta utomlands.

Men satta under press upptäckte 50 procent av tillverkarna att de inte behövde tvätta komponenterna alls.

Det mesta kunde ordnas genom förändringar i processen. Övriga började använda alternativa material eller mer miljövänliga reningsmetoder.

Carl Gunnar Bergendahl ser framför sig en liknande utveckling för elektronikindustrin. Det vill säga att man börjar fundera på systemförändringar i stället för att fixera sig vid alternativa kemikalier.

- Om man byter perspektiv och ser till funktionen, hela produkten, och brandsäkerheten i sammanhanget, så borde man kunna hitta smarta lösningar.

Därför startar IVF nu ett nytt projekt, med start i januari nästa år, som ska främja utvecklingen av brandsäker elektronik.

MG

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)