JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bristen på DRAM drabbar industrin
Priset på äldre DRAM kommer att bli skyhöga framöver. Även synkrona DRAM blir dyrare. Ett nödvändigt ont för att tillverkarna skall överleva.


Prognosföretaget Dataquest kommer för en gångs skull inte bara med rykten vad gäller DRAM. Det blir brist på kretsarna framöver.

Däremot är det inte nya typer av DRAM som kommer att drabbas värst, vilket Dataquest spår. Istället är det användare av äldre minnen, Fast Page- och EDO- minnen, som kommer att känna av en verklig brist och därmed mycket höga priser.

- För några veckor sedan kostade 16 Mbit Fast Page- och EDO-minnen under 2 dollar. Nu ligger priset över 3 dollar och kanske är det över 4 dollar redan vid årsskiftet, säger Thomas Fäldt på tyska VMG Microelectronics. Han var tidigare vd på svenska Samsung.

Och så kommer det att rulla på. Mot slutet av nästa år kommer ett 16 Mbit minne att kosta 60 procent av ett 64 Mbit minne, vilket är helt orimligt.

Orsaken till prisstegringen är dock logisk. Tillverkarna har förlorat massor av pengar på att sälja minnen för mindre än 2 dollar. Därför flyr de nu från denna typ av minne till synkrona DRAM på 64 Mbit eller större, eftersom det är där man kan tjäna pengar framöver.

Följden blir att hela industrin kommer att drabbas. Idag sitter det nämligen 16 Mbit Fast Page- och EDO-minnen i så gott som alla industritillämpningar.

- Uppgraderingar blir både svåra och dyra. Det gäller att successivt gå över till synkrona DRAM, för Fast Page- och EDO-minnen kommer inte att finnas efter 64 Mbit, säger Thomas Fäldt.

För synkrona DRAM ser framtiden annorlunda ut. Det finns kapacitet och det finns tillverkare. Visserligen går priserna upp även på dessa minnen, men det är också nödvändigt. Tillverkarna klarar inte av rena förlustaffärer i det långa loppet.

- Ett 16 Mbit SDRAM var nere i 2 dollar i somras, men kommer nog att ligga runt 3 dollar mot slutet av året.



Rejäl prishöjning


Även 64 Mbit minnena har gått upp. Från en bottennotering på knappt 8,5 dollar till drygt 11 dollar. För att tillverkarna skall få lönsamhet krävs emellertid ett pris på mellan 12 till 15 dollar.

Anna Grabau, inköpare på Avnet PCC, verifierar prisuppgången.

- I somras var priserna på väg ner men i augusti blev det en rejäl prishöjning på synkrona DRAM.

Dessutom tillägger hon att tillgången på 32, 64 och 128 Mbit SDRAM varit mycket dålig hela hösten, klart sämre än i våras.

- De minnen jag lägger order på nu får jag levererade först i januari. I våras var leveranstiden några dagar som mest, säger Anna Grabau.

Orsaken till den tillfälliga bristen är att tillverkarna nu söker en balans mellan tillgång och efterfrågan. Någon framtida brist på SDRAM är det inte tal om.

- Hur mycket som kommer att finnas tillgängligt är helt beroende av vad tillverkarna vill producera, säger Thomas Fäldt.

Anna Wennberg

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)