JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny börs för byggblock till systemkretsar
Med den nystartade börsen VCX ska det bli lättare att hitta, köpa och sälja färdiga konstruktionsblock för avancerade kretsar.


Marknaden för systemkretsar fick en egen börs i slutet av oktober när tio företag presenterade Virtual Component Exchange, VCX. Börsen presenterades på konferensen IP98 i Frankfurt med ett uttalat mål - att underlätta handel med de färdiga konstruktionsblock som används för att konstruera stora kiselkretsar.

Bakom VCX står tio företag: ARM, Cadence, Mentor Graphics, Motorola, Siemens, Toshiba, TSMC, de två IP-leverantörerna ISS och Phoenix Technologies samt Scottish Enterprise, en skotsk agentur för ekonomisk utveckling.



Sparad tid slarvas bort


Färdiga konstruktionsblock kallas ofta för Virtual Components eller IP, Intellectual Property, och de används framför allt för att spara tid. Men idag kan den intjänade tiden slösas bort.

Orsaken är att det tar så lång tid - ibland åtskilliga månader - att utvärdera konstruktionsblock och att förhandla fram kontrakt.

VCX vill därför erbjuda tjänster för att underlätta den affärsmässiga och juridiska hanteringen av konstruktionsblock. I bästa fall ska tjänsterna kunna halvera såväl transaktionstid som -kostnad. Börsen kommer att erbjuda fyra typer av tjänster:


• Ett webbaserat system ska låta kunder möta IP-tillverkare. Alla parter ska kunna utvärdera tekniska, affärsmässiga och juridiska aspekter på en transaktion med hjälp av detaljerade standardiserade beskrivningar av konstruktionsblock och leverantörer.


• Kontraktsmallar ska hjälpa köpare såväl som säljare att skapa kontrakt för att utvärdera eller köpa konstruktionsblock.


• VCX ska hjälpa till att granska IP och att samla in royalties, något som kan vara extra värdefullt för små företag som med begränsade resurser.


• Regler ska styra medling vid eventuella dispyter.

VCX är ett viktigt byggblock i Albaprojektet i Livingston i Skottland, ett samarbetsprojekt inom avancerad kretskonstruktion som Scottish Enterprise presenterade i fjol tillsammans med Cadence. Även VCX kommer att ha sitt säte i Skottland, men verka över hela världen.

Charlotta von Schultz

www.vcx.co.uk

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)