JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ingen vill acceptera Qualcomms villkor
Drygt 30 systemleverantörer har i snart ett år förhandlat om hur patenträttigheterna för de nya mobila bredbandsnäten skall hanteras.


De 30 systemleverantörerna hoppas nå en överenskommelse inom de närmaste månaderna. Men en lösning på detta problem hänger direkt ihop med Qualcomms agerande eftersom Qualcomm har patent inom området och det amerikanska företaget har deklarerat för standardiseringsorganisationerna, både Europas ETSI och ITU (Internationella Teleunionen), att företaget inte är berett att ge licenser för sina patent för den föreslagna radionätstandarden Wideband CDMA. De villkor som Qualcomm rest för att ge licenser har resten av telekomindustrin inte accepterat.

Qualcomm anger att företaget i kraft av sin starka patentportfölj kan förhindra att ITU antar någon standard. ITU har nämligen regler som innebär att en standard inte får etableras om patentfrågan inte kan lösas. Men Qualcomms hela position vilar på hur stark patentportfölj företaget verkligen har. Qualcomm anger att företaget har 130 godkända patent och ytterligare 400 patentansökningar under behandling.

Dessa patent skall täcka både CDMA för mobiltelefoninät som IS-95 och Wideband CDMA för framtida mobila bredbandsnät. CDMA och WCDMA avser vilken överföringsteknik som används i de viktiga radionäten.

GA

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)