JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Ingen vet om alternativen till brom är mindre farliga"
Orango gjorde något som varken forskare, myndigheter eller företag mäktat med att göra. De samlade alla kända fakta om bromerade flamskyddsmedel. I sin rapport, som nyligen blev klar, har de också visat på stora luckor i kunskaper om de här kemikalierna.


Vd Joachim Häggström och hans kollegor gillar att tänka fritt. Därför startade de Orango AB för ett och ett halvt år sedan. Från att ha varit ett hobbyprojekt växte Orango snabbt i takt med att uppdragen ramlade in. De flesta jobben har hittills handlat om elektronik, trots att man först inriktade sig på kemisk processteknik.

- Jag jobbade tidigare med elektronikproduktion på IVF (Institutet för verkstadsteknisk forskning), men där saknade vi kunskap om organisk kemi, säger Joachim Häggström.

- Mycket som händer i elektronik har ju med kemi att göra, så vi har stor nytta av kemikompentensen.

Ett av de första uppdragen blev att ta fram faktaunderlag till miljömärkningen EU-blomman åt EU-kommissionen. Under arbetets gång insåg Joachim Häggström hur litet kunskap det fanns om bromerade flamskyddsmedel. Ingen som han träffade hade någon helhetssyn över det 70-tal ämnen som används idag.

- Det finns många lobbyingorgan som förespråkar olika lösningar, men ingen har hela bilden klar för sig. Vi upptäckte stora luckor i kunskaperna kring de här molekylerna.

Upptäckten blev en morot att gå vidare på egen hand och kartlägga vetenskapliga och industriella fakta om de bromerade flamskyddsmedlen. Efter ett halvår av resor och plöjande av forskningsrapporter presenterade Orango sin rapport - "Brominated Flame Retardants - A Global Status Report". Flera stora företag, som Sony och IBM, har redan köpt rapporten för att använda som beslutsunderlag.

- Vi kommer kanske inte att sälja så många exemplar, säger Joachim Häggström. Men det var inte heller huvudsyftet. Vi gjorde det mest för att vi tyckte det var viktigt.

Med sin rapport har Orango genomfört något som varken forskare, myndigheter eller företag mäktat med. Och nu ska man gå vidare med alternativen - de icke- bromerade flamskyddsmedlen.

- Ja, vi får försöka rädda planeten!, säger Joachim Häggström.

Han betonar att de här projekten inte i första hand är kommersiella, utan att han och hans fyra kollegor drivs av miljöengagemang och viljan att få fram fakta.

I framtiden kan de tänka sig att sponsra ideella insatser som till exempel orangutang-projektet på Borneo. Inte minst för att de har ett så fint namn. Företagsnamnet Orango inspirerades dock av infödingarna på Påskön vars språk heter orongo.

Det nya projektet ska genomföras tillsammans med cirka åtta ledande elektronikföretag. Åt dem ska Orango samla och analysera information om de alternativa flamskyddsmedlen. En viktig aspekt blir att undersöka hur kemikalierna samverkar med polymerplast.

- Det finns risk just nu att marknadstrycket och mediadebatten tvingar företag att byta sina flamskyddsmedel i panik. Det är inte bra så länge man saknar kunskap om alternativen.

- Även fosfor-kväve-föreningarna, som är det vanligaste alternativet, är en stor molekylgrupp. Vissa har stridsgaskaraktär, medan andra kanske är helt harmlösa.

Orango kommer att göra en översiktlig analys av ämnena. Det innebär labbtester, pyrolysexperiment och UV-undersökningar av nedbrutningsprocesser i soptippar. Vissa experiment kommer att göras ihop med Chalmers, Umeå universitet och Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning, IVL. Tonvikten blir på toxikologi och miljöeffekter och inte på tekniska prestanda.

- Fosfatestrar är ett vanligt alternativ i datorhöljen. Nu har det visat sig att de ångar ut i luften när datorn används. Det vore förstås bra att undvika sådana misstag.

Resultaten i den nya undersökningen kommer att tillhöra företagen. Så det blir upp till dem hur mycket information som kommer ut till allmänheten. En del kanske väljer att direkt vidta åtgärder.

- När Dead Sea Bromine har lagt ner så vet vi hur det gått, säger Joachim Häggström litet skämtsamt.

Men det ligger något i hans skämt. Produktionen av bromerade flamskyddsmedel sker i ett fåtal stora bolag världen över. Bland annat i Israel, men även i USA. Minskad efterfrågan på brom skulle innebära svårigheter för dem.

Här finns stora affärsintressen att skydda. Det kan inte Orango göra så mycket åt. Men man kan bidra till att öka kunskaperna kring flamskyddsmedel.

- Vi är en fri partikel som far runt klotet och tittar in här och där.

Vårt kontaktnät med universitet, företag och myndigheter världen över är unikt och det vill vi fortsätta att dra nytta av.

Marie Granmar Frilansjournalist

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)