JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. TI, Samsung och Infineon årets vinnare
Infineon byter plats med Philips och tar klivet upp till sjunde plats på den preliminära rankinglistan över världens största halvledartillverkare.


Innan året ännu är till ända har det amerikanska analysföretaget IC Insights redan presenterat sin preliminära ranking över de tio största halvledartillverkarna i världen. Som vanligt toppas listan av Intel. I år med en omsättning på 26,1 miljarder dollar. Tvåa är, också som vanligt, NEC med 8,9 miljarder dollar.

Tredjeplatsen beläggs i år av Texas Instruments som därmed tar sig förbi Motorola. Motorolas tapp kan till stor del förklaras av att företaget sålt av den division som tillverkar standardkomponenter. Texas å andra sidan rider på mobiltelefonboomen med sina digitala signalprocessorer och analoga komponenter.

På den nedre halvan av listan har det skett stora förändringar. Bäst har det gått för Infineon (fd Siemens) som lyft från tionde till sjunde plats. Förklaringen enligt IC Insights är att DRAM-priset skjutit

i höjden vilket gynnat Infineon liksom även koreanska Samsung som gått från åttonde till sjätte plats. Philips har gått från sjunde till tionde plats medan ST Microelectronics ligger kvar på nionde plats.

De japanska företagen har påverkats positivt av en försvagad valuta. Under 1998 fick man i snitt 131 yen per dollar medan växlingskursen i år har varit 114 yen för en dollar. Om inte förändringen i valutan varit så stor hade tillväxten för de japanska företagen bara varit ensiffrig.

För halvledarbranschen som helhet har IC Insights uppskattat tillväxten till 16 procent.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)