JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre kan testa MPEG2
Digital-TV öppnar inte bara en jättemarknad för halvledarkomponenter, det skapar också ett behov av nya mät- och testinstrument. Ett sådant är MPEG2-testare, där det kommit flera nyheter den senaste månaden.

En vital del i den nya digital-TV-standarden är datakomprimeringen, eller MPEG2- kodningen. Den reducerar datamängden till två hundradelar eller ännu mindre. För att testa kodare och avkodare behövs ett instrument som både kan generera MPEG2- strömmar och som kan analysera den mottagna signalen.

Tre stora mätföretag, Tektronix, Rohde & Schwarz och Hewlett-Packard, har lanserat sådana hjälpmedel.

Först ut var Tektronix som för cirka ett år sedan lanserade ett instrumentet MTS 100. I dagarna har det kommit en uppgradering med ett nytt bibliotek av bitströmmar.

MTS 100 är ett system för att både generera, avkoda och analysera data i MPEG2- format. Användaren kan skapa allt från enkla transportströmmar till användarspecifika varianter där flera olika program blandas.

Det går bland annat att styra datahastigheten mellan 1 Mbit/s och 45 Mbit/s. Vidare finns möjlighet att lägga in tidsmärkning, offset och jitter.

Anlaysatordelen avkodar MPEG2-signalen och loggar eventuella fel. Det går dessutom att studera de hexadecimala och binära värdena.



Oändliga dataströmmar


Även tyska Rohde & Schwarz har nyligen introducerat en generell MPEG2-generator med tillhörande analysator. Generatorn som döpts till DVG kan producera oändliga dataströmmar med video, ljud och data i MPEG2-format.

Instrumentet kan generera testsignaler för alla typer av utrustning, till exempel modulatorer, demultiplexerare och avkodare.

Analysatorn som fått beteckningen DVMD innehåller också en dekoder för digitala TV-signaler. Instrumentet kan logga eventuella felaktigheter och gör en lista på bland annat felaktiga ramar, vilken del som rasat, klockslag och när det började fungera igen.

Men det görs ingen kvalitetsmätning på själva signalen eftersom det helt enkelt inte finns någon standard. Bildkvaliteten är en subjektiv upplevelse som idag inte går att mäta med något instrument. Även Hewlett-Packard har kommit med ett tillägg till sitt testinstrument Internet Advisor för ATM-nät. Tillägget gör det möjligt att avkoda MPEG2-data för att kontrollera kvaliteten på ATM-nätet.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)