JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Unix är kung i Lund
När Ericsson utvecklar asicar till framtida GSM-telefoner duger bara Unix. De verktyg som behövs finns inte för Windows ännu.

- För oss är prestandan det absolut viktigaste och Unixverktygen är därför det enda alternativet.

Orden kommer från Björn Ekelund som är chef för utvecklingen av basbandsteknologi på Ericsson Mobile Communications i Lund.

- Vi konstruerar stora kretsar, standardcellkretsar med upp till 4 miljoner transistorer. Då behöver vi asicvärldens vassaste verktyg, det är hela listan: syntes, snabba simulatorer, feltäckning, layout, placering och ledningsdragning. De verktygen finns helt enkelt inte för Windows idag.

Men det är inte enbart tillgången på verktyg som avgör valet av plattform, man behöver rejält med rå datorkraft också.

- Och de vassaste processorerna sitter fortfarande i Unixmaskinerna, slår Björn Ekelund fast.

Just nu använder man Suns värstingburkar Ultra 1 och Ultra 2 med gigantiska arbetsminnen, som mest 2 Gigabyte RAM. Och det behövs när jättekretsar skall simuleras, inte minst på grindnivå.



Ericsson starkt Unixfäste


När tillverkare av Windowsverktyg skall förklara varför så pass få persondatorer letat sig in på Unixfästet Ericsson låter det ofta så här:

- Ericsson håller fast vid Unixverktyg för att skydda sina gamla investeringar. De har lagt så mycket pengar på Unixmaskinerna så nu kan de inte byta plattform över en natt.

Men det argumentet tycker inte Björn Ekelund håller, inte på asicavdelningarna i alla fall.

- Vi byter ju ändå datorer med 9-12 månaders mellanrum. Priset på arbetsstationer och verktyg spelar inte heller någon större roll.

- Det blir bara en droppe i havet om man slår ut det på vår omsättning. Och vi har inte råd att spara några tusenlappar på verktygen om det betyder att vi missar i produktivitet.

Men han avvisar absolut inte Windowsverktygen för all framtid.

- NT-verktygen kommer. Redan idag kan de säkert vara tillräckligt bra för FPGA- kretsar och kanske grindmatriser också. Men absolut inte för cellbaserat.



Unix på varje skrivbord


De drygt 40 lundakonstruktörerna, som utvecklar digitala asicar till Ericssons GSM-telefoner, har därför varsin Unixmaskin på skrivbordet. Men de använder faktiskt persondatorer också, både bärbara och fasta.

De kan exempelvis låna hem en bärbar persondator ibland, fiffigt med tanke på att personalstyrkan är ung. När det drar ihop sig till VSB - Vård av Sjukt Barn - kan man då ta med VHDL-simuleringen hem. Just VHDL-simulatorer har man nämligen köpt även för Windows.

- Fast Windows NT på bärbart är ingen höjdare, det går långsamt och slukar minne. Vi blev snabbt avskräckta, säger Björn Ekelund.

- Då är Windows 95 överlägset, det är mer minnessnålt och dessutom kompatibelt med äldre Windowsprogram.

På kontoret finns även en fast NT-maskin som alla kan logga in på från arbetsstationen. På så vis kommer man åt klassiska PC-program som Word och Excel.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)