JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Billiga ytemitterande lasrar i volymproduktion
Med lägre effektförbrukning, en symmetrisk ljuskägla och dessutom ett lågt pris kan de nya ytemitterande lasrarna ge ett prestandalyft i lokala datanät.

Ytemitterande lasrar, även kallade VCSEL efter engelskans Vertical Cavity Surface Emitting Laser, blir billigare, har en symmetrisk ljuskägla liksom en lägre lasrings- och modulationsström än konventionella lasrar som emitterar ljuset från kanten. Men hittills har de inte gått att köpa i några större kvantiteter.

På Electronica lanserade amerikanska Honeywell de första kommersiellt tillgängliga komponenterna. Våglängden är 850 nm vilket ger en räckvidd på knappt två kilometer i en billig multimodfiber.

Lasern, som döpts till HFE4080, är redan i volymproduktion och priset blir cirka 130 kronor per styck i mindre kvantiteter. Nästa utvecklingssteg blir sändar- och mottagarmoduler med SC-kontakt.

Sändarmodulen får en inbyggd fotodiod som kan används för att reglera uteffekten och mottagarmodulen i en förförstärkare.



Kompletta sändtagare


Till nästa sommar utlovar Honeywell dessutom kompletta sändtagare för några olika typer av datanät, bland annat ATM-nät med 155 Mbit/s eller 622 Mbit/s liksom Ethernet på 1,25 Mbit/s.

Även Hewlett-Packard har nyligen lanserat en sändtagare för lokala datanät baserad på en ytemitterande laser. Den kommer i produktion i februari nästa år.

En stor fördel med ytemitterande lasrar är att man kan testa dem utan att skivan (wafern) bryts upp och lasrarna kapslas. Dessutom är tröskelströmmen för lasring och modulationsströmmen mycket låg, 4 mA vardera. Ytterligare en stark fördel är att ljuskäglan är symmetrisk och smal, bara 12 grader. Ytemitterande lasrar lämpar sig dessutom för optisk bandkabel eftersom de enkelt kan tillverkas i matriser.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)