JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Förtroende ifrågasätts när Ericsson låter Avnet Nortec sköta logisti
Ericsson Radio tänker på prov låta distributören Avnet Nortec sköta delar av logistiken för fabriken i Visby. Hanteringen av ärendet har orsakat oro bland andra komponentdistributörer.


Enligt vad Elektroniktidningen erfar kommer Avnet Nortec att försörja en stor del av Ericssons fabrik i Visby med komponenter. Avnet kommer, på Ericssons uppdrag, att stå för avrop, fakturering och leveranser. Avnets inköp kommer att ske på samma villkor som Ericsson och dess leverantörer tidigare kommit överens om.

Det innebär att Avnet nu kan få kännedom om priser, krediter och andra leveransvillkor i avtal som Ericsson slutit med andra leverantörer. Detta oroar många aktörer.

- Ericsson får naturligtvis handla varifrån man vill. Men i det här fallet har Ericsson ensidigt ändrat ingångna avtal, då man utan att först förankra hos leverantörerna tänkt lägga ut inköpsuppdrag på tredje part, enligt det brev som leverantörerna fått, säger Bengt Svensson, ordförande i branschföreningen EKL, Elektronikkomponentleverantörerna.

På Avnet är man medveten om att ärendet är känsligt, och kommer därför att agera som om denna verksamhet ägde rum i ett enskilt bolag.

- Särskild personal ska ha hand om detta ärende, och datasystemet anpassas så att det blir helt skilt från Avnets övriga verksamhet, säger Avnets VD Ted Ricksäter.

- Naturligtvis är det oerhört viktigt att vi håller isär saker, säger han.

Ericssons syfte är minska ledtiderna och kapitalbindningen. Och enligt Lennart Nilsson, inköpsdirektör på Ericsson Radio, så är detta inget dramatiskt.

- Vi testar alltid olika logistiklösningar. Men man måste självfallet vara överens om upplägget. I detta fall ingår det inte nödvändigtvis i Avnets roll att ha tillgång till priser och andra villkor, säger han.

Kritiken från branschen kvarstår dock:

- Ericssons agerande har skapat en förtroendekris hos leverantörerna. Vi menar att den starka parten här ensidigt dikterar villkoren, säger EKLs Bengt Svensson.

Men Lennart Nilsson har inte hört talas om någon förtroendekris:

- Ingen leverantör har uttryckt någon brist på förtroende till oss, säger han.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)