JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Än kräver kunderna inte ISO 14001
Legotillverkarna Skeab och Rimaster var tidigt ute med miljöcertifikatet ISO 14001. Snart kräver kunderna det, säger båda.


Norrtelje Elektronik var inte första legotillverkaren med ISO 14001 som Elektroniktidningen hävdade i nr 19/97. Först var Skeab Elektronik med 18 anställda som fick sitt miljöledningssystem certifierat av Semko redan den 5 november 1996.

- Vår största kund och ägare ABB kräver att vi har fungerande miljöledningssystem.

- Om några år kommer de säkert att kräva certifiering också, så det var lika bra att certifiera på en gång, säger Annette Irvine, miljö- och kvalitetsansvarig på Skeab.

Annette tror att ISO 14000 kommer att bli lika viktigt som ISO 9000, kvalitetsstyrningsstandarden. Så även om certifikatet ännu inte betalat sig i reda pengar räknat anser Annette att det varit värt såväl kostnader som besvär. Själv har hon lagt ner ett par dagar i veckan under ett år.

Legotillverkaren Rimaster, med 120 anställda, var också tidigt ute med att skaffa ISO14001-certifikat. I juli i år fick företaget sitt intyg av Semko.

- Inga kunder kräver det ännu, men det kommer. Trucktillverkaren BT Products blir förmodligen först, berättar Bernt Karlsson, miljö- och kvalitetsansvarig och dessutom vice VD.

Även om det inte finns reda pengar att tjäna än så länge så finns det en del att vinna på bättre anseende. Fördelen är svår att mäta, men ändå värd att tänka på.

- Miljö berör alla människor, även på fritiden.

När företagets anställda gick på utbildning inför miljöcertifieringen märktes ett helt annat intresse än inför kvalitetscertifieringen. Kursen gick på kvällstid men intresset var på topp.

- Jag tror att miljöcertifiering blir viktigare än kvalitetscertifiering, säger Bernt Karlsson.

Kerstin Lundell

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)