JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brittiska forskare löser GSM-trassel
Frustrerade GSM-användare som tröttnat på dålig radiomottagning utlovas bättre samtalskvalitet av ERA Technology.


Det brittiska utvecklingsföretaget ERA Technology har satt ihop en särskild detektor, som ska hjälpa operatörer av mobila telekomnät att göra bättre cellplaneringar.

ERAs verktyg, kallat "GSM Hot Spot"-detektor, utnyttjar en speciell teknik för att lokalisera mobila signaler, som sedan analyseras statistiskt för att identifiera områden med hög trafiktäthet.

- Detektorn är helt fristående och kräver ingen direktkontakt med nätet. Utrustningen behöver inte ens placeras vid en basstation, berättar Alan Carr, ansvarig för elektronik- och programutveckling hos ERA.

Detektorsystemet, som kan installeras i en skåpbil och flyttas runt, består av en antenn, en uppsättning radiomottagare och ett system för digital signalbehandling. Signaler, som tas emot av antennen från mobiltelefoner, konverteras ned och digitaliseras. I nästa steg bestäms positionen med hjälp av lägesbestämmande beräkningar och speciella spåralgoritmer utnyttjas för att ytterligare förbättra noggrannheten. Därefter sätter systemet samman en statistisk trafiktäthetskarta över det undersökta området.



Motorola har provat


Enligt ERA har ett dylikt verktyg sedan länge efterfrågats av många GSM- operatörer. Och Motorola, som hör till de företag som hittills provat detektorn, är enligt ERA mycket förtjust. För att förbättra mottagningen i sina nät måste man nämligen identifiera de platser där behovet av en extra basstation är som störst. Med hjälp av ERAs GSM-detektor kan de göra just det, genom att först inhämta information om den geografiska spridningen av trafiken.

Enligt ERA kan detektorn utnyttjas inte bara för GSM-nät, utan för samtliga mobila telekomsystem. Företagets telekomgrupp håller för övrigt också på att utveckla anpassningsbara antenner för såväl Dect, GSM, IS-95 CDMA som den framtida UMTS-standarden.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)